F_DSC_1819

Dunaújvárosi Főiskola – Menza

Kiemelt projekt, Középület

A Dunaújvárosi Főiskola [DUF] a 2000-es évek fejlesztéseinek köszönhetően egy európai színvonalú campus várossá nőtte ki magát, irodánk tervezési feladata a kollégium épületéhez csatlakozó menzaépület átalakítása, bővítése és a hozzá kapcsolódó főzőkonyha korszerűsítése volt.

A költségek racionalizálása miatt, a főfunkciót magába foglaló – 1980-as évek elején épült – épületrész acél tartószerkezete és a tető rétegei megtartásra kerültek, a hozzá kapcsolódó vizesblokkot és bejáratot tartalmazó kiszolgáló épületrész teljes egészében elbontásra került.

Így a menza fogyasztóterének tömegét megtartva, az elé terveztük az új, bővített funkciókat, két „dobozba” foglalva. A nagyobb új „dobozba” került az elegáns különterem, ennek folytatása belül az önkiszolgáló tálalórész. A kisebb „doboz” foglalja magába a vizes blokkot, a ruhatárat illetve a menza felé működő italpultot. Az étterem főbejárata a Dózsa György út felől a két „doboz” között helyezkedik el.

A külső megjelenés fő szempontja az volt, hogy a meglévő szerkezetű menza és az új bővítmények (a funkciójukból eredően is) elkülönüljenek egymástól. A táblás kompakt lemez burkolatú „dobozok” a paneles fémlemez homlokzatburkolattal ellátott menzaépületből nőnek ki az utca felé. A funkciójukból adódóan eltérő nyílásrendjüket, perforált falburkolati elemekkel fogtuk össze, tettük játékosabbá.

Tervezés éve

2006

Bruttó szintterület

850 m2

Vezető tervező

Hartvig Lajos DLA

Projektvezető tervező

Éles Péter

Tervezők

Földes László,
Gönczi Orsolya

Építtető

Strabag MML Kft.