F_00_PENINSULA_04

EDEN City Ciprus, Peninsula Resort

Kiemelt projekt, Középület, Lakóépület, Területfejlesztés

PENINSULA

A „Peninsula” görög szó, magyarul félszigetet jelent. Ebben az esetben egy 200.000 m2-es tengerparti épületegyüttest jelöl, mely része a Cipruson kezdődött EDEN City Cyprus luxus üdülőövezeti fejlesztésnek. A helyszín Geroskipou településen a tengerparton található, Paphos városa és a közeli repülőtér között. Itt a szárazföld félszigetként a tengerbe nyúlik, így a fajlagosan hosszabb partszakasz és a pompás kilátás révén kiváló adottságokkal rendelkezik luxus turisztikai fejlesztés megvalósításához.

Az épületegyüttes központi eleme öt torony, amelyből a központi elem egy 340 szobás, 5 csillagos szállodát, a többi négy 14 lakószinten 472 luxus apartmant tartalmaz. A tornyokat összekötő 15.000 m2 alapterületű „Peninsula Mall” üzleteket és szórakozási lehetőséget kínál, válogatott bárokat és éttermeket, pihenést a „Lavender Spa”-ban, és egy privátklinikát első osztályú keleti és nyugati orvoslási szolgáltatásokkal. Az épületegyüttes és a belső udvar alatt 50.000 m2-es pince szint található, 1200 parkolóhellyel, a kiszolgáló infrastruktúra helyiségei, és a felszín zavartalan működése érdekében innen oldjuk meg a teljes épületegyüttes gazdasági kiszolgálását is.

Az öt torony alaprajza mandula alakú, így a fény és a levegő szabadabban járja be a teret, és növelni tudtuk tengerre néző egységek számát. A hosszú, íves homlokzatok mentén mély erkélysáv húzódik végig, mely jól használható külső térrel egészíti ki az egységek alapterületét, és egyben árnyékolást is biztosít a nyári túlmelegedés ellen. A homlokzatok teljes egészében üvegezettek, biztosítva ezáltal a mediterrán környezet zavartalan élményét. A tornyokat összekötő alacsony épülettömeg homlokzatát szintén különböző árnyékoló szerkezetekkel kiegészített nagy üvegfelületek jellemzik, megnyitva a környezet felé az itt található funkciókat. A Paphos városközpont felé vezető út mentén található fejépület ezzel szemben befelé forduló funkciókat tartalmaz, így tömör, természetes kő felületek jellemzik, melyet üvegezett verandák szakítanak meg, és engednek be természetes fényt a belső terekbe.
A beépítés a környékre jellemző sűrűséghez képes magas, a végeredmény ennek ellenére egy fenntartható, élhető környezet, hála a területet övező tekintélyes közösségi zöldfelületnek és parti sétánynak. E magas minőségű terület a térélmény kiterjesztését eredményezi, továbbá a közösségi és privát használat interakciójának helyszínéül szolgál.

A tájtervezési koncepció három egységre bontja a projektet:
Az északi, belső terület főként a fejlesztés forgalmi feltárását szolgálja, egyediségét a grandiózus promenád adja, a tornyok gyújtópontjában impozáns vízmedencével, amely feloldja a bejárati tengely linearitását, visszatükrözi a tornyok képét, és párolgásával kellemesebbé teszi a környezetének mikroklímáját.
A külső, tenger felőli oldalt a rekreációs zöldterületek és óriási szabadtéri medencék jellemzik. Az épülettömeget kies teraszok övezik, a beltéri funkciókat (bárok és éttermek) és a kapcsolódó medencéket strand- és medence bárokkal szolgálva.
A parti sétány mentén különböző tematikus tájépítészeti elemek sorakoznak. A nyugati részén található városias tér tömegrendezvények befogadására alkalmas, és melyhez tengerparti étterem és homokos strand kapcsolódik. Szabadtéri színpad a tenger felett 1.5 méteres magasságban foglal helyet, lépcsőzetes nézőtér határolja. A part mentén tovább haladva, a feltöltés sziklás partja támfalként folytatódik, a lábánál süllyesztett teraszok találhatóak a tengerszint közelében. A sétány keleti részén játszóteret és kültéri fitnesz területet helyeztünk el, amely homokos stranddal zárul.

A tervezés során kiemelt cél volt a környezetre gyakorolt hatás minimalizálása. Az épületgépészeti és elektromos rendszerek az energia-hatékonyságra összpontosítanak, passzív (építészeti) tervezési elvek alkalmazásán és a hőszigetelés optimalizálásán túl. A tengervíz energiáját hasznosítjuk a hűtéshez, a hőveszteségeket hővisszanyerő szellőzés átfogó alkalmazásával csökkentjük. Az alkalmazott korszerű szennyvízkezelési eljárások a szürkevíz magas szintű hasznosítását teszik lehetővé, mérsékelve ezzel a közműhálózat terhelését.

Tervezés éve

2014

Bruttó szintterület

200 000 m2

Vezető tervező

Bánáti Béla

Projektvezető tervezők

Korintus Gábor,
Kiss Noémi

Tervezők

Lénárt Szabolcs,
Székely Ágnes,
Kátai Éva,
Nyirati Zoló,
Szabó Péter,
Balázs Marcell,
Papp Aliz,
Varga Bori,

Építtető

ATUM Developments