FF_IMG_2555

Indiai Nagykövetség bővítése

Kiemelt projekt, Középület

A Rózsadombon elhelyezkedő követségi épület bővítése egyaránt kapcsolódik a telek eredeti bejáratához, az új gépjármű behajtóhoz valamint délről a meglévő épülethez. A telek déli lejtésű, így az új épület a meglévőtől mélyebben fekszik. Az épület magassági elhelyezésével igyekeztünk elérni, hogy minél kevésbé vegye el a kilátást a meglévő irodáktól. Így amennyire lehetett, föld alá került az épület egy része, a garázsszint és a földszint nagy része is. A pinceszinten 11 férőhelyes gépkocsiparkolót, gépészeti helyiséget, valamint a lakáshoz tartozó tárolót helyeztünk el. A szintek közötti közlekedést a közös lépcsőház és lift biztosítja. Az épület tömegében és homlokzatformálásában kettősséget mutat; egyrészről egy mai korszerű irodaépület funkcionalista formálása, másrészről az építtetői igényként jelenlévő tradicionális indiai építészeti stílusjegyek megjelenése ötvöződik. A tömegek mozgalmassága, a nagy üvegfelületek, az ősi indiai formai elemek mai anyagokkal való megfogalmazása egyértelműen jelzik az épület születési dátumát, miközben az anyaghasználat és egyes részletek kialakítása utalnak kulturális gyökereire. A zárt, tömbszerű előadóterem súlyos kőburkolata – amely a lécsőház tornyán a legfelső szintig végigvonul –  keretet ad a megjelenő változatos formáknak és anyagoknak.  A felmenő szintek tömör felületein szereplő könnyedebb kőosztás és az irodák homlokzatát alkotó üvegfal rasztere igazodik a kőfal által meghatározott rendhez.

Tervezés éve

2000

Bruttó szintterület

1 122 m2

Vezető tervező

Hartvig Lajos DLA

Projektvezető tervezők

Hidasi György,
Székely Ágnes

Tervezők

Alasztics Pál,
Kátai Éva,
Kopasz László,
Lukács Mária

Építtető

Indiai Köztársaság