01_UTCANEZET_FUGGO_1_BH_SZURO_resize

Drechsler Palota – W Budapest

Kiemelt projekt, Műemléki épület, Szálloda

A műemlék nyilvántartásban szereplő Andrássy út 25. sz. alatti épület Lechner Ödön korai (1883.) munkája, historizáló, neoreneszánsz stílusú. Az Andrássy út felöl a Millenniumi földalatti miatt a beépítéstől visszahúzva 4 utca által határolt úszótelken áll. Az épület egy belső udvar köré szervezett 5 szintes (fsz. + félemelet + mezzanine + 3 emelet) alápincézett, különösen nagy üres tetőteres épület. Eredeti funkciója szerint a MÁV Nyugdíj Intézetének luxus „bérpalotája” lakásokkal illetve étteremmel, sörcsarnokkal és tekepályával. Az idők során ez a funkció folyamatosan átalakult: a kávéházból étterem lett, lakásokból a Balett Intézet gyakorlótermei, a lakásokat megosztották. Az étterem megszűnt, a sörcsarnok és a tekepályák a pincében raktárakká váltak. A kiürítés előtt az épületben a Balett Intézet termei, étterme, 37 lakás, irodák, raktárak és a pincében valamint a földszint egy részén a Tütü Tangó vendéglátási helyiségei voltak. Az épület közel 15 éve üresen áll. Az épület a 100 éve tartó folyamatos átalakítások után is struktúráját és külső megjelenését tartotta meg a legjobban; bár itt is történtek nyílászáró cserék, légoltalmi vészkijáratok jelentek meg a homlokzaton és a tető is egyszerűbbé vált a 1909-es tűzvész után. Az épületet alapvetően kétszer újították fel; egyszer a 10-es években, amikor a tetőszerkezet leégett, egyszer pedig 1945-ben a II. Világháború után. Az első felújítás a XIX. századi gyenge minőségű anyagok használata miatt történt, a második olyan háborús átalakításokkal is járt, melyek funkciócsere következményei voltak. A belső struktúra (az udvar beépítésétől eltekintve) megmaradt. Az épületnek két egyenrangú bejárata van a Hajós illetve a Dalszínház utca felől. A két, védett háromkarú lépcsők egy-egy keresztfolyosóra érkeznek, egy-egy légudvarral szemben. A két lépcsőház az Andrássy úttal párhuzamos szárnyban van az udvar felé nyitott árkáddal összekötve. Az épületben a legtöbb megmaradt érték a pincében az Andrássy úttal párhuzamos, két boltozott traktus, a lépcsőházak a színes üvegablakokkal, valamint a két lépcsőházakat összekötő közlekedők, valamint néhány helyiségben eredeti festések, díszítések maradtak fenn.
A felújítás, rekonstrukció során az épület 5 csillagos szállodává alakul, melynek üzemeltetője a W szállodalánc (Marriott lánc tagja). A szállodalánc 154 szobát alakít ki az emeleti szinteken, a pincében vendég- és kiszolgáló funkciókkal (spa, bar, főzőkonyha, mosoda, tárolók, elektromos és gépészeti helyiségek), míg a földszinten közösségi funkciók mellett a napi szállodaüzemeléshez szükséges funkciók (lobby, bar, vendéglátó tér, konferencia terem, iroda, feltöltés, befejező konyha) kerülnek kialakításra. Az üzemeltető szállodalánc igényei egybecsengnek a régvolt földszinti kávézók nyitottságával, utca felé fordulásával, a földszinti terek tiszta, átláthatóak és az utca felé fordulóak lesznek. A belső terek kialakítása során a lehető legtöbb elemet megóvunk, felújítunk, valamint rekonstruálunk.
A külső rekonstrukciója során a homlokzatokat és nyílászárókat az eredeti kialakítás szerint újítjuk meg, az 1907-es tűzvész után visszaépített tetődíszek nélküli tetőszerkezetet az eredeti tetődíszek újragyártásával újjáépítjük, mely során a tetőtérben vendégszobák és gépészeti terek kerülnek kialakításra. A vendég- és kiszolgáló felvonók a kis udvarokba kerülnek. A belső udvar üveg lefedést kap.

Tervezés éve

2017

Bruttó szintterület

15875 m2

Vezető tervező

Bánáti Béla

Projektvezető tervező

Lénárt Szabolcs
Zajacz Judit

Tervezők

Csiha András
Kádár Gergő
Kacsó János
Marton Annamária
Pusztai Lilla
Szécsi Ákos
Szilágyi Norbert
Trinh Hai Dang

Építtető

QPR Properties Kft.

Címkék
Budapest, Drechsler palota, hotel, műemlék, rekonstrukció, szálloda, W Budapest