Az épülő kecskeméti campuson jártunk

blog_IMG-5466

18 ápr Az épülő kecskeméti campuson jártunk

Mindig izgalommal tölt el bennünket, ha egy általunk tervezett, még építés alatt álló épületbe látogatunk. Bár minden szegletét ismerjük, az épületbe belépve, az 1:1-es méretarányú tömegek között rengeteg új tapasztalattal gazdagodunk. Ilyenkor látjuk a döntéseink eredményét. A Kecskeméti Egyetem Gazdaságtudományi karának új épülete esetében nyugodtan kijelenthetjük, hogy jó döntéseket hoztunk.

Az épület szerkezetkész, jelenleg a belsőépítészeti és elektromos munkák folynak. Az éppen zajló munkálatokat a pincétől a padlásig megismertük. A legtöbbek számára az úgynevezett „tőzsdetojás” volt a legizgalmasabb és talán leglátványosabb elem, melyet még szerkezetkész állapotában láthattunk. Az acélból készült, 13 méter magas, közel 88 tonnát nyomó objektum az aulatérben kap helyet, mintegy épületként az épületben. A „tojás” oktatótérként funkcionál majd, egy tőzsdeteremnek és egy tabletteremnek adva helyet. Formájával a tudás születésének metaforájaként van jelen, három méterrel az aulaszint fölé függesztve.

blog_IMG-5465

Épületbejárásunk kiemelt pontja volt a zöld működést biztosító rendszerek vizsgálata. Ezek közé tartozik az intelligens árnyékolórendszer, mely az időjárási körülményeket és a beltérben tartózkodók létszámát figyelembe véve lamellákat nyit és zár, az energiafelhasználás csökkentését is támogatva. Ez utóbbit szolgálják az épületre kerülő napelemek és a környezetbarát fűtésrendszer is.

blog_IMG-5463

A campus oktatási épülete a tanszékek, illetve az előadó- és szemináriumi termek számára biztosít innovatív helyszínt. Az egyetemi funkciók által támasztott igények kielégítésén túl célunk az volt, hogy olyan épületegyüttest hozzunk létre, mely képes a várossal kapcsolatot teremteni. Egy építészetileg is világszínvonalú oktatási intézmény tervezésén dolgoztunk, mely bár az angolszász egyetemek elrendezési elveit alapul véve, hagyományos értékekre épít, mégis újragondolja, átfogalmazza ezeket az értékeket. Bízunk benne, hogy az épület mindenkori használói valóban megtapasztalják majd mindazt, amit célunk volt megalkotni.

Az épület koncepciójáról bővebben: http://bh.hu/portfolio-page/campus-kecskemet/

Fotó: Márkus Péter, Korintus Gábor