Költözünk / Étteremből építész iroda

IMG_1179

12 jún Költözünk / Étteremből építész iroda

A BH folyamatosan fejlőik, egyre többen vagyunk a csapatban, így kinőttük a Vaskapu utcai irodát. Költözni fogunk. Az új helyünk az egykori Alba Régia Étterem épülete lesz, a Fehérvári úton. Az épület jelenleg használaton kívül áll, komoly tervezői munka vár ránk, hogy iroda váljon belőle. A folyamatot dokumentáljuk, és itt a blogunkon is megosztjuk. Kövesse a tervezés, költözés eseményeit!

fortepan_1963-as_kep_2

fortepan_1963-as_kep_sarkozi_sandor_es_nepizenekara másolata

Az egykori Alba Regia Étterem, 1963. Sárközi Sándor és népizenekara. Forrás: Fortepan

 

A BH-ban odafigyelünk egymásra. Fontos számunkra, hogy kollégáink jól érezzék magukat, munkájuk örömet okozzon nekik, de emellett a pihenésre, rekreációra is nyíljon lehetőségük. Ehhez nagyban járul hozzá a megfelelő munkakörnyezet. Ahhoz, hogy optimális körülményeket teremtsünk, 2018 óta WELL tanácsadóval dolgozunk az iroda wellbeing-jén. (A WELL-ről a blog wellbeing menüpontja alatt olvashat bővebben.)

Mindezek mellett kiemelt jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy munkatársaink is elmondhassák véleményüket a számukra ideális munkahelyről. Ezért tervezői pályázatot hirdettünk az irodán belül az új irodaépület kapcsán.

A felhívás szerint „az ötletpályázat az épület felújításáról, átalakításáról, bővítéséről, építészeti megfogalmazásáról szól, az ütemezhetőség bemutatásával. Cél, hogy a BH új irodájában, mint »második otthonunkban« inspiratív környezetet találjunk ki magunknak, mely még jobb egyéni és csapat teljesítményre ösztönöz minden itt dolgozót.”

A felhívásra hét pályamű érkezett. Hágen Kata, Kalmár Dorina, Lőcsei Vera, Ritter Dániel és Zajacz Judit önállóan, Csiha András, Pusztai Lilla, Szilágyi Norbert és Szloboda Gergő, illetve Náray Katalin és Székely Ágnes csapatban terveztek.

IMG_1205

Részlet a jövőbeni irodatérből

 

Szinte minden pályaműben hangsúlyosan jelent meg a közösség fogalma. Egyes tervek a közösségi terek iránti igény felől közelítették meg a kérdést, mások a munkaállomásokat szervezték egy helyre, hogy a csapatot ne tagolja kisebb egységekre a térformálás.

A közösség egyben tartása mellett az egyéni igényekre is figyelmet fordítottak a tervezők. Többen fókuszáltak arra, hogy az önállóan és a kisebb csapatokban végzett munkafolyamatok ne zavarják egymást: nyíljon lehetőség az elmélyültséget igénylő feladatok ellátására csöndes, nyugodt környezetben, ezzel egy időben azonban a kreatív csapatmunkának is legyen helyen. Erre figyelve az akusztikai kérdések kiemelt szerepet töltöttek be egyes pályamunkákban. Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódva a publikus terek, tárgyalók, illetve a személyes munkaállomások elválasztását is szem előtt tartották a tervezők.

A BH gazdag szakkönyvállománnyal rendelkezik, amire többen is figyeltek koncepciójuk kialakítása során. A terveken megjelenik olvasósarok és könyvtár is.

A beltéri funkciók optimalizálása mellett természetesen az is fontos szempont volt a tervezési munka során, hogy az épület illeszkedjen környezetéhez, vizualitásában kapcsolódjon közegébe. A tömeg emblematikus eleme a kültéri lépcső, melyet volt, aki megtartott funkciójában, de olyan elképzelés is született, ami szoborszerű látványelemmé alakította a lépcsősort. Az épület tetőterasszal is rendelkezik, mely szinte mindenkinek beindította a fantáziáját. A zöld felületek növelése számos pályamű fókuszpontja volt.

IMG_1203

A tetőterasz, jelenlegi állapotában

 

A tervek fontos üzenete volt, hogy a pályázók számára meghatározó az a bizalom, amivel a BH vezetősége a csapat tagjaihoz fordult a jövőbeni iroda megtervezésének igényével. A tervezők büszkén gondolnak munkahelyükre, ahogy többen is fogalmaztak „második otthonukra”.

Címkék:
, ,