A Jó Pásztor Anyaotthonban jártunk

A Jó Pásztor Anyaotthonban jártunk

A Jó Pásztor Anyaotthon nehéz szociális helyzetű, otthontalanná vált anyák és gyermekeik számára nyújt lehetőséget, hogy biztonságos és támogató helyen kezdjék újra életüket. Az otthonban élő családok jórészt szociális krízis vagy természeti katasztrófa miatt vesztették el hajlékukat. Az intézet célja, hogy az anyák és gyermekeik együtt maradjanak, a fiatalkorúak ne kerüljenek ki a családjaikból.

Az intézmény elsősorban biztonságos menedéket nyújt az ott élők számára. Az asszonyok rendszeres életvezetési tanácsadásban részesülnek, illetve keresztény lelkigondozást és mentális segítségnyújtást kapnak. Az intézet támogatja őket a munkahelykeresés és a munkába állás folyamatában is, valamint iskolai tanulmányaik befejezésében és a szakmaszerzésben.

Az otthon munkatársai figyelemmel kísérik a gyermekek testi, lelki, erkölcsi és szellemi fejlődését, különös tekintettel a veszélyeztetettség megelőzésére. Ennek érdekében az anyák számára is biztosítanak olyan szolgáltatásokat, melyekkel megerősödhetnek szülői szerepükben.

A Jó Pásztor Anyaotthont szerzetesnővérek, szociális szakemberek és önkéntesek működtetik. 1993-ban nyitották meg első anyaotthonukat. A fokozódó társadalmi, gazdasági problémák miatt 2004-ben elkezdték üzemeltetni a második otthont is. A két helyen 28 családot tudnak befogadni és támogatni.

Az intézmény rendszeresen szervez a gyermekek számára szabadidős programokat. Ezek lebonyolításában különféle nevelési, oktatási, egészségügyi és szociális intézményekkel működnek együtt. Arra azonban ritkán nyílik lehetőség, hogy külső helyszínen kapcsolódjanak ki az otthon lakói. A programok létrejöttének érdekében a BH-ban gyűjtést szerveztünk. Tárgyi- és pénzadományt nyújtott az iroda közössége a Jó Pásztor Anyaotthon számára. A csomagot személyesen adtuk át Pálfai Zsófiának, az otthon szakmai vezetőjének. A tervek szerint a gyermekek és az édesanyák számára külön programot szervez majd az intézet, mert ritkán kerül sor arra, hogy az anyák egyedül kapcsolódhassanak ki az otthon falain kívül, amire azonban nagy szükségük lenne.

Forrás: https://jopasztor.hu/anyaotthonok/