2021. 07. 27.
Egyéb
Wellbeing

Egy munkanap a wellbeing jegyében

Az épületek, irodák újranyitásakor felvetődik a kérdés, hogy mennyire biztonságosak a belterek, és hogyan értékelhető egy-egy épített környezet emberi egészségre gyakorolt hatása. Érdemben csak akkor tudunk értékelni valamit, ha megfelelő szempontrendszer áll a rendelkezésünkre. A Bánáti + Hartvig Építész Iroda új székhelyének tervezése során ezért egy hiteles keretrendszer, a nemzetközi WELL Building Standard épületminősítő rendszer alapelveit követtük.

Mi teszi szerethetővé az épületek újranyitását és a fenntarthatóság miatt szükséges új megoldásokat? Véleményem szerint az, ha több lehetőség áll rendelkezésre és azok közül szabadon választhatunk. Ehhez hasonlóan a WELL Building Standard is számos választható opciót kínál, ha a kötelező alapkövetelményeket teljesítettük.

Az építésziroda terveinek készítésekor – már a pandémia kezdete előtt – olyan interdiszciplináris, úgynevezett WELL charrette tervezői egyeztetéseket tartottunk a szokásos tervezői kooperációkon felül, melyek fókuszában az épület felhasználója, az EMBER volt. Az építészek és szakági tervezők munkáját a projektvezető, Kiss Noémi hangolta össze.

Elképzeltük, megterveztük az építészek egy napját, tele wellbeing megoldásokkal. Tarts velünk ezen a képzeletbeli bejáráson!

8:40 A munkavállalók a munkakezdés előtt friss, magyar élelmiszereket vásárolhatnak a közeli híres Fehérvári úti piacon és az alapanyagokból fenntartható módon készíthetnek reggelit vagy ebédet. A munkavállalók többféle tömegközlekedési eszközzel érkezhetnek, például M4 metróval, 4-6 villamossal vagy a Fehérvári úton fonódó villamosokkal. A piac és a megállók 400 méteren belül vannak. A kerékpárral vagy egyéb guruló eszközzel érkezők a járművet akár a beltérben kialakított tárolóban is biztonságosan elhelyezhetik és használhatják a zuhanyzókat, illetve a minden munkavállaló számára biztosított tárolószekrényeket. Az elektromos autóval érkezők 600 méteren belül találnak töltőállomást.

8:50 A WELL Standard szerinti épületek jellegzetessége a szélfogó és a legalább 3 méter hosszú szennyfogó rendszer, ami jelentősen csökkenti a beltéri levegő porszennyezettségét. Az épület új bejárata Lőcsei Vera ötlete nyomán a forgalmas út helyett a zöld park felől nyílik, ami szintén hozzájárul a jó beltéri levegőminőséghez. Alapesetben a méretezett mesterséges szellőzés és a gondosan megválasztott légszűrők biztosítják a beltéri frisslevegőt, de lehetőség van ablaknyitásra is, ami felületében WELL szerint minimum az alapterület 4 százaléka.

9:00 A munkaállomások ergonomikus kialakításúak, a székek egyedi beállításokat tesznek lehetővé és többféle munkaállomás közül lehet választani. Például van állítható magasságú asztal, akusztikai „telefonfülke”, hatalmas break-out terület és több tárgyaló. A tervezői monitorok szintén állítható magasságúak a felhasználók kényelme érdekében.


10:00 Az irodában hagyománnyá vált a recepción elérhető zöldség- és gyümölcstál, ahol mindig szezonális kínálat van és minimum kétféle gyümölcs és kétféle zöldség közül lehet választani. Az épület elhelyezkedéséből és korából eredő kockázatokat ivóvíztanácsadóval értékelve a Vaskapu utcában is már megismert utóvíztisztítóval szűrt csapvíz használata mellett döntött az iroda, így a környék legegészségesebb és legbiztonságosabb ivóvizéhez lehet hozzájutni az épületben. Minden felhasználó részére 30 méteren belül lehetőség van szűrt, ólommentes, klórmentes ivóvíz vételezésére. A vízszűrési megoldásról és a vízszűrőbetét-csere időpontjáról a felhasználók tájékoztatást kapnak.

12:00 Az egyik wellbeing-különlegessége az épületnek, hogy egyszerre több, mint a munkavállalók harmada helyet tud foglalni az ebédlőasztalnál. A jól felszerelt konyhában még növényi tej készítésére is van lehetőség. A konyhába nagy üvegajtókon keresztül érkezik a természetes fény.

12:30 A szakmai könyvek mellett egy wellbeing könyvtári részleg is kialakításra került, amiben fizikai és mentális egészséget támogató könyvek és magazinok találhatók. A könyveket a munkatársak és az iroda coach tanácsadója együtt választották ki. A fő témák között szerepel a flow, a pozitív gondolkodás, az asszertivitás, a kreativitás, a kiégés megelőzése, a digitális detox, az elmélkedések, a futás, a fotózás, az egészséges táplálkozás, valamint a dohányzásról leszokás.

Aki olvasás helyett inkább mozogna, az a 400 méterre található Baranyai utcai futókörön kocoghat a 300 méteres futópályán vagy öt  kilométert teljesíthet a Kopaszi-gát csúcsáig oda-vissza.

13:00 A közeli Hamzsabégi sétányon akár sétáló-megbeszélést is tarthatnak a kollégák, ha a megbeszéléshez nem szükséges monitor.

14:00 Az épület nagy homlokzati üvegfelületei biztosítják a munkahelyek megfelelő természetes megvilágítását. A tükröződésmentességről a kültéri árnyékoló és a megfelelően választott beltéri lámpatestek gondoskodnak. A Standard előírásainak megfelelően a munkaállomások több, mint 70 százalékát a homlokzati üvegfelületektől maximum 7,50 méterre helyezték el.

15:00 Az épületben relaxációs szobát is kialakítanak, ami nem használható munkavégzésre. Ebben a térben a munkavállalók feltöltődhetnek és az iroda által szervezett masszázsra is lehetőség van. Az irodában mennyezeti panelek csökkentik a zavaró hanghatásokat.

16:00 Az irodában sok zöld növény, növényszigetek és a parkra néző kilátás biztosítja a kapcsolatot a természettel. A közeli kisállatrendelő miatt a közelben jönnek-mennek a gazdik és a háziállatok.

17:00 Az iroda híres a sok közösségi programról, a támogató közösségről. Számos futóverseny részvételt, egyéni- és csoportos képzést, angolórát, festő workshopot szerveznek. Közösen ünneplik meg az egyéni és közös pályázati sikereket. Az év végi közösségi adománygyűjtés szintén hagyománnyá vált.

Az épület a WELL Standard mind a tíz témakörében választási lehetőségeket biztosít a felhasználók számára. Az iroda egy teljes szintet biztosít a kooperációra és interakcióra, így a post-covid időszak elvárásainak is meg tud felelni.

A BH Beszélő építészet podcastsorozat Körforgásos építészet a BH új irodaépületében című adásában Sánta Bendegúz említi, hogy az épületet sokan kísérleti épületnek nézik és talán egy kicsit az is. Wellbeing szempontból mindenképpen, hiszen a BH az elsők között ismerte meg 2018-ban ezt az új épületminősítési rendszert és számos megoldást saját magán kipróbált, mielőtt a szolgáltatásai közé emelte a WELL standard szerinti tervezést.

Köszönjük, hogy velünk tartottál ezen a képzeletbeli épületbejáráson. A felsoroltakon kívül további wellbeing megoldások is betervezésre és beépítésre kerültek.

Gyere és nézd meg a szeptember 20-i héten rendezett HuGBC Green Walk nyilvános épületbejárásunkon!

Kurucz Regina
okl. építészmérnök, WELL AP tanácsadó, WELL Faculty

Fotó: Bujnovszky Tamás

Rólunk

Felelősségteljes építészet

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért arra törekszünk, hogy a megbízói igények kielégítése mellett időtálló, környezetbarát és szerethető épületeket hozzunk létre.

Beszélő építészet című podcastunkban meghívott szakértőkkel beszélgetünk az építészet fenntarthatóságáról alkotott nézeteinkről.