Kereskedelmi/Ipari
Kiemelt
Területfejlesztés

Árkád Budapest bővítés

Tervezés éve
2006-2011
Bruttó szintterület
35 500 m2
Vezető tervező
Hartvig Lajos DLA
Projektvezető tervezők
Nagypál Viktor, Kiss Noémi
Tervezők
Kurucz Regina, Nagy Zsolt, Szűcs Szabolcs, Nagy Orsolya, Vass Zoltán, Nagy Orsolya, Tarjányi-Dávid Anita, Fehérvári Éva, Balázs Marcell, Erdélyi László, Hoffman Gabriella, Novotny Nóra, Szeder-Krausz Ágnes, Éberling Dalma, Kenesei Roland, Fullár András, Tóth-Szabó Balázs, Veres Zoltán
Építtető
ECE Project Management Budapest Kft.

Az Árkád bevásárlóközpont a főváros egyik legjelentősebb városrészének központjában, a Kerepesi út – Fehér út – Nagy Lajos király út csomópontjában helyezkedik el.

Az épület megjelenésében alapvetően a környezetére reflektál. Lehetett volna abból kiindulni, hogy a városkép ezen a ponton annyira diffúz, hogy nem nyújt megbízható minőségű, használható referenciát a tervező építész számára. Ezért aztán az új épület nem egyenként keres kapcsolatot a környezet elemeivel, hanem egységében kezeli azt, folytatja, ami a környezetében közös, összeszedi a használható építészeti gesztusokat, átalakítja, továbbfejleszti és felhasználja azokat. Nem kíván kontrasztot képezni, kitűnni, figyelmet erővel magára vonni, hanem az adott városépítészeti anyag pozitívumainak egyfajta vizuális sűrítményét szeretné adni. A környező épületeken található elemeket, gesztusokat egy az egyben sehol sem használtuk fel, hanem a játékszabályaikra figyeltünk és azokat próbáltuk megváltozott környezetben használni.

Az épület jellemzően sík terepre épül és nagy alapterületéből, hosszú, egybefüggő homlokzati felületéből következően alapvetően horizontális hatású. A kereskedelmi épület befelé forduló funkciói miatt a külső határoló felületei gyakorlatilag alárendelt szerepben lévő helyiségeket (beszállítás, raktár, gépészet, parkolás, menekülőfolyosó) takarnak, ezért meghatározóan zárt megjelenésű felületek.

Az épülettömeg függőleges alapsíkja ezüstmetál táblás fémlemez burkolatot kap. Erre a síkra rajzolódnak rá az épület karakterét meghatározó zsíros fényű, fekete természetes palával burkolt, 80 cm-re kiálló kőfelületek, erőteljes kontrasztot alkotva a világos fémlemez burkolattal. Tekintve, hogy a zárt homlokzat nem igényelt semmiféle nyílást amihez alkalmazkodni kellett volna, a fém és a kőfelület együttes játékának szabályait lehetett a környezet felé fordulva kialakítani. Minden homlokzaton van egy statikus és egy dinamikus kőelem; a hosszanti horizontális lendületű párkányok viszik a szemet körbe az épületen és tartják össze a nagyobb felületű, síkbeli statikus elemeket.

Galéria