Kiemelt
Kultúra/Oktatás
Területfejlesztés

Kecskemét Campus

Tervezés éve
2015
Bruttó szintterület
40 500 m²
Generáltervezés
LIMA Design Kft.
Építészeti generáltervezés
Bánáti+Hartvig Építész Iroda Kft.
Vezető tervezők
Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA, Nyéki Gábor (LIMA Design)
Projektvezető tervező
Kopasz László
Tervezők
Bárdi Emese, Dr.Bérces László, Kósa Luca Kornélia, Náray Katalin, Novotny Nóra, Papp Aliz, Szabó Péter, Székely Ágnes, Zajacz Judit
Építtető
Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

A tervezett beruházás célja a Kecskeméti Főiskola új Gazdasági kara részére egy minden szempontból előremutató és innovatív komplett Campus létesítése, amely az egyetemi funkción túlmutatva szoros kapcsolatot kíván teremteni a várossal.

Az oktatásban tervezett innovatív szemléletet és a városi integrációt szolgáló különböző funkciókat egy egységes megjelenésű, de karakterében mégis más épületekből álló épületegyüttessel kívánjuk megvalósítani, amely egy jól működő és vonzó városi tér köré szerveződik. A tervezett beruházás több ütemben kerül kiépítésre, követve az építési telek alakítását, a Szabályozási terv által biztosított kereteket és az új főiskolai kar növekedését, teret hagyva egy későbbi bővülésnek.

A tervezési terület Kecskemét régi kórházának területén található, az Izsáki út és a Sport utca által határolt saroktelken. Az Izsáki út túloldalán található a Kecskeméti Főiskola (KEFO) meglévő oktatási- és adminisztrációs központja. A Sport utca átellenes oldalán a műemlékileg védett volt Rudolf Laktanya területe és épületei találhatóak.

A Campus megálmodásakor egy olyan világszínvonalú oktatási intézmény létrehozása volt a cél, mely mind építészetileg, mind funkcióiban egy előremutató trendet képvisel ezen a területen. Ezzel együtt a hagyományos értékekre épít, alapul veszi a nagynevű angolszász egyetemek elrendezési elveit, de azt újragondolva, átfogalmazva. A vízió egy olyan egyetemről szólt, melyben a diákok használható, naprakész tudást szereznek, melyek kutatásokon és gyakorlatban megszerzett információkon alapulnak. Egy ilyen egyetem nem csak a tananyag oktatásáról szól. Itt a diákok látásmódját kell kitágítani a világra, művészetekre, hagyományőrzésre, vagy akár a gasztronómiára. Az új oktatási trend alapja az élet megismertetése még az egyetemi tanulmányok alatt, mely a jelenlegi oktatási rendszer hiánya. A tervezéskor szempont volt az „ÚJ ALEXANDRIAI” oktatási nézet kiszolgálása olyan közösségformáló terek létrehozása által, melyekben meg tud valósulni az az oktatási szemlélet, miszerint egymástól és egy okostelefon vagy notebook segítségével megismerhető és megszerezhető a tudás. A vízió egy másik fontos eleme, hogy a Campus a város számára is közösségformáló erővel bírjon: a város polgárai számára is lehetőséget nyújtson a tanulásra, a művészetek megismerésére vagy akár kikapcsolódásra.

A tervezett Campus főbb funkciói:
– Oktatás – tanszékek, előadók, szemináriumi termek
– Az oktatási intézményeket kiszolgáló adminisztráció
– Kollégium – 400+200 fő részére, közösségi funkciókkal
– Könyvtár, tudástár, csillagvizsgáló
– Közösségi funkciók – multifunkciós előadóterem, kiállítótér, étterem- és kulináris központ

Kapcsolódó média:
Keol.hu –  Egyetemi Város – Ez lesz Kecskemét legnagyobb felsőoktatási beruházása
Hiros.huSoha nem látott esély Kecskemét számára
PadmaKecskemet.huElhelyezték az új kecskeméti campus alapkövét
Építészfórum.huÉpül Kecskemét: Az új egyetemi campus

Galéria