Szálloda

Dorottya utca 8 – háromcsillagos szálloda

Tervezés éve
2016
Bruttó szintterület
4460 m2
Vezető tervező
Bánáti Béla
Projektvezető tervező
Nyirati Zoló
Tervezők
Csordás Mónika Guld Bea Kádár Gergő Lénárt Szabolcs Paunoch Renáta Szécsi Ákos
Építtető
Dorottya 8 Hotel Kft.

A tervezési terület pár lépésre a Duna-parttól, Budapest belvárosának szívében helyezkedik el. Északnyugati irányból a SOFITEL (korábbi nevén Atrium Hyatt), délkeleti irányból pedig a Dorottya Palace épülete határolja. Szemből a Nemzetgazdasági Minisztérium épülettömbjére látunk rá. A belváros külföldi turisták által leggyakrabban látogatott sétálóutcája gyakorlatilag a tervezéssel érintett épület előtt kezdődik. A Dorottya utca 8. mellől indul az utca csak gyalogosforgalom számára kiképzett szakasza, mely néhány méteren belül a Vörösmarty térbe torkollik, onnan pedig a Váci utcában folytatódik. A környezetre városközponti beépítési sűrűség jellemző, csupa középmagas házzal. Ezek közül is kiemelkedik a Hotel Intercontinental épülete, mely hangsúlyosan ékelődik a Duna és a századfordulós belvárosi házak közé. A tervezéssel érintett terület szűkebb környezetében lakó-, iroda és szállásépületek találhatók, a tágabb környezetet vizsgálva feltűnő a 4-5 csillagos szállodák sokasága.

Megrendelő, tekintettel a beépítés lehetőségeire, nem utolsó sorban a belváros szívében való elhelyezkedésre, egy kompakt, dizájnorientált, háromcsillagos hotel kialakítását határozta el, melyben a vendégszobák száma 137 lesz. Tervei szerint a hotelt a fiatal, kevésbé a bulinegyedre, mint inkább Budapest kulturális nevezetességeire koncentráló városlátogatók, a szálloda szolgáltatásait tekintve alacsonyabb igényű, fapados repülővel érkező vendégkörre szabja, akik a Budapesten töltött idejüket a város felfedezésével töltik, a hotelt jellemzően csak esti szállásként veszik igénybe. Számít még az 1-2 napos konferenciákra érkezőkre is, akik idejük nagy részét szintén a szállodán kívül töltik.

A telekre pince + földszint + félemelet + 8 emelet kialakítású épületet terveztünk zártsorú, L-alakú beépítéssel, az utcai fronton két szerkezeti traktussal, mely kiegészül az északi oldalon a SOFITEL épület felé egy belső szárnnyal. Az épület tömege a rendeltetéshez és a változatos, zárt, tűzfalas környezet feltételeihez igazodik. Az egyszerű alaptömeget a funkcionalitást segítő tagolások egészítik ki. Az utcai homlokzat a vízszintes tagolásával igazodik a historizáló környezete jellemzően hasonló viselkedéséhez, a nyílászárók mélységi mozgatásával kortárs eszközzel idézi a Belváros homlokzatainak plaszticitását.

A tágas, nagy belmagasságú lobby részben reggeliző tér is. A lobby belső udvari traktusa szintén fiatalos, friss hangvételű, a szállodaláncra jellemző belsőépítészeti koncepció alapján kialakított tér lesz.

Galéria