Kiemelt
Lakó

Dunaterasz lakópark

Tervezés éve
2006
Bruttó szintterület
50 000 m2
Vezető tervező
Hartvig Lajos DLA
Projektvezető tervező
Székely Ágnes
Tervezők
Czuppon Emese Éberling Dalma Éles Péter Kramm Ádám † Novotny Nóra Nyárasdi Anikó Petró Margó Simon Zita Szeder- Krausz Ágnes Tóth-Szabó Balázs Veres Zoltán
Építtető
Fadesa Hunária Kft.

A Marina parton elhelyezkedő telek beépítésének alapelképzelése észak-déli tengelyű épületszárnyak kialakítása volt, mely kedvező tájolású lakásokat eredményez helyenként középfolyosóval bővített fogatolt közlekedőrendszer alkalmazásával.
Ezeket a szárnyakat a Dunára közel merőleges irányban egymással enyhe szöget bezáró síkokkal metszettük át, eltérő identitást biztosítva az észak-déli, valamint a kelet-nyugati irányoknak. A 362 lakásos lakópark mind vízszintes, mind függőlege irányban erősen tagolt, melynek célja az épület különböző pontjai identifikálásának az elősegítése.

A két rendszer találkozásának kitüntetett pontjain a jellemzően ötemeletes épületmagassághoz képest „tornyokat” emeltünk ki, ezzel szellősebb, tágasabb térarányokat elérve.
Az alapelképzelésnek megfelelően a beépítést, a tömegalakítást és a homlokzatképzést is a két koordináta-rendszer áthatása szervezi, de kihat a teljes tömbbelső építészeti-kertépítészeti kialakítására is.
Az egymással áthatásban levő tömegek kapcsolata definiálja az eltérő anyagokat, színeket az épületen.

Az észak-déli tengelyű szárnyak az eredeti tervek szerint világos szürke színű vakolatot kaptak volna, a kelet-nyugatiak sötétebb, fényes színes  –bordó- vakolatot. Ezek a színek a kivitelezés során világos illetve sötét sárgára változtak a kerület azon elképzelésével összhangban, mely a Foka öböl körüli új lakónegyedet „mediterrán” hangulatban képzeli el.

 

Galéria