Kiemelt
Lakó
Szálloda
Területfejlesztés

EDEN City Ciprus, Peninsula Resort

Tervezés éve
2014
Bruttó szintterület
200 000 m2
Vezető tervező
Bánáti Béla
Projektvezető tervezők
Kiss Noémi, Korintus Gábor, Lénárt Szabolcs
Tervezők
Balázs Marcell, Ferencz Tamás, Kátai Éva, Márkus Péter, Nyirati Zoló, Papp Aliz, Szabó Péter, Szécsi Ákos, Székely Ágnes, Varga Bori, Zajacz Judit
Építtető
ATUM Developments

PENINSULA

A „Peninsula” görög szó, magyarul félszigetet jelent. Ebben az esetben egy 75.000 m2-es tengerparti épületegyüttest jelöl, mely része a Cipruson kezdődött EDEN City Cyprus luxus üdülőövezeti fejlesztésnek. A helyszín Geroskipou településen a tengerparton található, Paphos városa és a közeli repülőtér között. Itt a szárazföld félszigetként a tengerbe nyúlik, így a fajlagosan hosszabb partszakasz és a pompás kilátás révén kiváló adottságokkal rendelkezik luxus turisztikai fejlesztés megvalósításához.

Az épületegyüttes központi eleme három torony, amelyből a központi elem egy 221 szobás, 5 csillagos szállodát, a többi két 11 lakószinten 122 luxus apartmant tartalmaz. A lakótornyokat  összekötő Spa-ban pihenhetik ki magukat a lakók. Az épületegyüttes és a belső udvar alatt pince szint található, 173 + 163 parkolóhellyel, a kiszolgáló infrastruktúra helyiségei, és a felszín zavartalan működése érdekében innen oldjuk meg a teljes épületegyüttes gazdasági kiszolgálását is.

A három torony alaprajza mandula alakú, így a fény és a levegő szabadabban járja be a teret, és növelni tudtuk tengerre néző egységek számát. A hosszú, íves homlokzatok mentén mély erkélysáv húzódik végig, mely jól használható külső térrel egészíti ki az egységek alapterületét, és egyben árnyékolást is biztosít a nyári túlmelegedés ellen. A homlokzatok teljes egészében üvegezettek, biztosítva ezáltal a mediterrán környezet zavartalan élményét. A tornyokat összekötő alacsony épülettömeg homlokzatát szintén különböző árnyékoló szerkezetekkel kiegészített nagy üvegfelületek jellemzik, megnyitva a környezet felé az itt található funkciókat.
A beépítés a környékre jellemző sűrűséghez képes magas, a végeredmény ennek ellenére egy fenntartható, élhető környezet, hála a területet övező tekintélyes közösségi zöldfelületnek és parti sétánynak. E magas minőségű terület a térélmény kiterjesztését eredményezi, továbbá a közösségi és privát használat interakciójának helyszínéül szolgál.

A tájtervezési koncepció három egységre bontja a projektet:
Az északi, belső terület főként a fejlesztés forgalmi feltárását szolgálja, egyediségét a két grandiózus promenád adja, a tornyok gyújtópontjában impozáns vízmedencével, amely feloldja a bejárati tengely linearitását, visszatükrözi a tornyok képét, és párolgásával kellemesebbé teszi a környezetének mikroklímáját.
A külső, tenger felőli oldalt a rekreációs zöldterületek és óriási szabadtéri medencék jellemzik. Az épülettömeget kies teraszok övezik, a beltéri funkciókat (bárok és éttermek) és a kapcsolódó medencéket strand- és medence bárokkal szolgálva.
A parti sétány mentén különböző tematikus tájépítészeti elemek sorakoznak. A nyugati részén található városias tér tömegrendezvények befogadására alkalmas, és melyhez tengerparti étterem és homokos strand kapcsolódik. Szabadtéri színpad a tenger felett 1.5 méteres magasságban foglal helyet, lépcsőzetes nézőtér határolja. A part mentén tovább haladva, a feltöltés sziklás partja támfalként folytatódik, a lábánál süllyesztett teraszok találhatóak a tengerszint közelében. A sétány keleti részén játszóteret és kültéri fitnesz területet helyeztünk el, amely homokos stranddal zárul.

A tervezés során kiemelt cél volt a környezetre gyakorolt hatás minimalizálása. Az épületgépészeti és elektromos rendszerek az energia-hatékonyságra összpontosítanak, passzív (építészeti) tervezési elvek alkalmazásán és a hőszigetelés optimalizálásán túl. A tengervíz energiáját hasznosítjuk a hűtéshez, a hőveszteségeket hővisszanyerő szellőzés átfogó alkalmazásával csökkentjük. Az alkalmazott korszerű szennyvízkezelési eljárások a szürkevíz magas szintű hasznosítását teszik lehetővé, mérsékelve ezzel a közműhálózat terhelését.

Galéria