Iroda
Szálloda
Területfejlesztés

Óbuda Mix Project

Tervezés éve
2020
Bruttó szintterület
30 000 m2
Vezető tervező
Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA
Projektvezető építész
Székely Ágnes
Építész tervezők
Trinh Hai Dang, Szloboda Gergő János, Szilágyi Norbert, Fleischer Kata, Csiha András, Toshikj Maja
Megbízó
Ceetrus Hungary Kft.

Izgalmas feladat elé állította az építészeket a beruházó, amikor a Szentendrei út 115. alatt fekvő területre írt ki meghívásos tervpályázatot, a Bánáti + Hartvig Építész Irodát is méltónak tartva és invitálva a megmérettetésre. A kiírás egy vegyes funkciójú épület tervezésére szólt, amelyben irodák, háromcsillagos hotel, diákszállás, fitneszterem és különböző komfortfokozatú gasztronómiai egységek kapnak helyet. Viszont az is ki volt kötve, hogy – az aktuális igényeknek megfelelően – az egyes funkciókat viszonylag zavartalanul irodává lehessen alakítani.

A felhívásra a BH építészei egy izgalmas formavilágú, három törésponttal rendelkező, cikk-cakkos alaprajzú épületet terveztek. A tömegformálás optimálisan reflektál a környező Budai-hegység közelségére, az épület számos ponton biztosítja a kapcsolatot a természettel. Az épített környezet és a természet kapcsolatát erősíti továbbá a homlokzat kialakítása is; a transzparencia jegyében az épület háromrétegű üvegfüggönyfalat kapott, lamellás árnyékoló rendszerrel. Az árnyékolás mértékét a homlokzatok tájolása határozza meg, így míg a déli és a nyugati oldalon a nagyobb benapozás miatt intenzívebb a lamellák jelenléte, a keleti és északi homlokzaton finoman visszahúzódnak. Mindez a látvány terén is dinamikussá teszi az Óbuda Mix Projectet. Az épület nagyfokú átláthatósága nemcsak építészeti, de pszichés értelemben is tágítja a teret, ami a jövőbeni használók komfortérzetét erősíti.

Az épület tetejét teljes egészében zöld felület fedi, a tetőkert az épület vegyes funkcióinak megfelelően tagolódik, az adott igények kiszolgálására.

Az építészeti elképzelés a környék épített környezetére is reflektál. Az elsődleges referenciapontot a szomszédos Graphisoft Park jelenti. Az irodanegyed épületei az elmúlt évtizedekben egymást követve épültek, így végigkövethetjük rajtuk, kortárs építészet állomásait. A BH építészei erre is tekintettel voltak a tervek kialakításakor.

 

Galéria