Kultúra/Oktatás

Tehetséggondozó művészeti központ

Tervezés éve
2020
Bruttó szintterület
2053 m2
Vezető tervező
Hartvig Lajos DLA, Bánáti Béla
Projektvezető tervező
Zajacz Judit
Tervezők
Toshikj Maja, Bánáti Bodó, Szécsi Ákos, Trinh Hai Dang, Szilágyi Norbert

Egy Balaton-felvidéki tehetséggondozó művészeti központ megtervezésére kiírt ötletpályázat ismertetése

A helyszínen egy kápolna, egy présház és egy vincellérház áll, mely épületek – a megbízói elképzelés szerint – alapját adhatják egy tehetséggondozó művészeti központ létrejöttének. A helyszínt műteremházzal, gondnokházzal, illetve oktatási, közösségi és szállásépületekkel kell ellátni, felhasználva és kiegészítve a meglévő épületeket. Az építészeti munka a területrendezéssel válik teljessé.

A helyszín lelkét a műteremház adja, mely a telken álló présházból és annak továbbgondolásából, kiegészítéséből jön létre. Az új épület architektúrájában és részletképzésében mai megoldásokat követ, a régi épülettel mégis összhangot alkot, méretében is ahhoz igazodva. Anyaghasználatát tekintve az épületkomplexum a környéken megtalálható vöröskőre is reflektál.

Az oktatási, közösségi és szálláshelyek az egymással összefonódó funkcióknak megfelelően egy csoportban jönnek létre. A különálló épületek használatát az épületek közti logikusan kialakított közlekedésirendszer is szolgálja. Megtalálható itt műterem, könyvtár, fotóstúdió és PC labor.

A központ üzemeltetése megkívánja a helyszínen folyamatosan jelenlévő gondnok munkáját, akinek lakhelye az egykori vincellérházból van kialakítva. Az épület amellett, hogy otthon biztosít, olyan kiszolgálóegységekkel is el van látva, mint mosószoba vagy különféle tárolók.

A hosszú távon fenntartható üzemeltetés érdekében a központ minden épülete napjaink követelményeinek megfelelő gépészetet kap.

A tervezett épületek telepítésének, tömegformálásnak alapgondolata a tájba és terepre illesztés, a léptéktartás, illetve az épületegyüttes egységének és térkapcsolatainak hangsúlyozása. Mindennek formavilága a tájra jellemző elemekre reflektál, napjaink építészeti eszközeit alkalmazva.

A tájépítészeti célkitűzés a mára veszélyeztetetté vált tájkarakter megőrzése, szőlőlugasok, mezős és erdős területek létrehozásával, rekonstruálásával.

Galéria