4 csillagos szálloda – Csengeri utca

Szálloda, Középület

Budapest, VI. kerület Terézváros Csengery utca 31. szám alá tervezett 168 szobás 4 csillagos szálloda 140 fős konferencia teremmel. Az épület szintszáma: 3 szint mélygarázs+földszint+8 emelet, azaz összesen 12 szint. A sarok telek egyik utca frontja a Csengery utcán helyezkedik el, míg a másik a környék egyik jelentős zöldfelületére, a Hunyadi térre néz.

ALAPRAJZI KIALAKÍTÁS

A négycsillagos szálloda tervezési programjának összeállításánál alapvető szempont volt a maximálisan kialakítható szobaszám elérése. A szálloda alapvető funkcióin –lobby, étterem, bár- kívül konferenciatermet terveztünk be. Az épület alatt 3 szinten mélygarázs terveztünk, itt található még a hotelüzem kiszolgáló helységei: a dolgozói öltözők, tartózkodó és raktárhelyiségek. A földszinten a közönségforgalmi terek a belső udvar és a Hunyadi téri homlokzat közé szerveződnek. A kiszolgáló funkciókat a Csengery utca felőli oldalra szerveződnek. A szálloda főbejárata a Hunyadi tér felől nyílik. A bejárattól jobbra található a recepció és a lobby, szembe pedig a felvonók.  A lobby térhez kapcsolódik az éterem és a bár. Az étteremben, mely a belső kertre néz ~100 főt lehet egyszerre leültetni. A kert kapcsolat lehetőséget biztosít étkező terasz kialakítására.

A galéria szint nem lett teljesen beépítve, úgyhogy a lobbyban nagyobb, reprezentatívabb belmagasság alakuljon ki, míg ahol ez nem feltétlen szükséges –étterem, konyha –megmaradjon a ~3,0 m tiszta belmagasság. A galériára került a mobil falakkal megosztható ~140 fő kapacitású konferencia terem és a hozzá kapcsolódó előtér. Az előadótermekhez a lobbyból induló elegáns egykarú lépcsőn lehet feljutni. Az épület főbejárata feletti terasz is ehhez a szinthez kapcsolódik.

A szobaszintek középfolyosós elrendezésűek, a sötétsarokban elhelyezett lépcsőházi magra felfűzve. A szobák túlnyomó többségében kétágyasok. Az épület sarkán a felsőbb szinteken reprezentatív lakosztályokat alakítottunk ki.

TÖMEGFORMÁLÁS, HOMLOKZATOK

Az épület sarok épület, a két csatlakozó szomszéd párkánymagassága között jelentős különbség van. Ezt a különbséget a tervezett épület a tömegjátékkal hidalja át. Az alsó szobaszinti tömeg párkánymagasságával igazodik a Hunyadi téri alacsonyabb szomszéd magasságához, mely egyben a környéken jellemző magasság is. A felső szobaszintek tömege pedig a Csengery u.-i magasabb szomszédhoz igazodik

Tervezés éve

2007

Bruttó szintterület

7 400 m2

Vezető tervező

Hartvig Lajos DLA

Projektvezető tervező

Éles Péter

Tervezők

Dávid Anita,
Éberling Dalma,
Portik Adorján,
Szilágyi Zsófia

Építtető

Alfa Group Facility Management Kft.