A díjnyertes Meta Garden pavilonja

Kultúra/Oktatás

A fák hajszálgyökerei és a fonalgombák izgalmas kapcsolatban állnak egymással: nemcsak egymás tápanyagfelvételét segítik, de a gombák által a szomszédos fák összeköttetése is megvalósulhat. Ily módon az egy területen élő növények képesek kommunikálni egymással és optimálisan megosztani egymás között a fejlődéshez szükséges tápanyagokat.

Hogy miért írunk erről a különös jelenségről egy építészeti projekt kapcsán? Ez a természeti folyamat jelenik meg Joe Perkins brit tájépítész Meta Garden: Growing the Future című, a Chelsea Flower Show-n aranyéremmel kitüntetett projektjében, amely a Facebook- és Instagram-tulajdonos Meta támogatásával jött létre. A kert pavilonját a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezte.

A BH építészei számára igazán testhezálló feladat volt egy olyan projektben részt venni, amelynek fókuszában a fenntarthatóság témája áll. A kihívást a pavilon – Joe Perkins és Farshad Khazei által létrehozott – kreatív koncepciójának mérnöki megtervezése és megvalósítása jelentette. A pavilon a természetben gyakran megjelenő, szabálytalan hatszögekből jön létre, amely forma a fonalgombák és hajszálgyökerek kapcsolatában is felfedezhető. Ennek kivitelezhetősége azonban számos akadályt görgetett a tervezők elé. A problémát végül parametrikus tervezéssel oldották fel, és az egymáshoz illeszkedő aszimmetrikus hatszögek kialakítását egy matematikai egyenlet által határozták meg. A végeredmény egy látszólag egyszerű, mégis izgalmas objekt a Meta Gardenben. A projekt bonyolultsága miatt a tervezők a kivitelezést is nyomon követték, illetve már a tervezési fázisban együttműködtek Salacz Dénessel és a Sa-Fa Desing kivitelezőcsapatával; a tökéletes megvalósítás érdekében ugyanis a gyártmánytervezés szorosan összefonódott a végleges forma részleteinek kidolgozásával. A pavilon – reflektálva a kert tematikájára – fából készült: a hatszögek kerete kanadai vörös cédrus, betétlapja pedig nyír rétegelt lemez. A könnyű szállíthatóság és gyors helyszíni összeszerelhetőség érdekében az elemeket rejtett illesztés, illetve speciális ragasztó tartja össze.

A Meta Garden, benne a pavilonnal, arra emlékezteti a Chelsea Flower Show látogatóit, hogy a természettel való kapcsolatunk egyensúlyát azonnal helyre kell állítanunk, de arra is felhívja a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kiemelt szerepe van a közösségeknek.

A Meta Garden sikerét nemcsak a kategóriájában elnyert aranyérem mutatja, hanem az is, hogy a Chelsea Flower Show zárását követően a The National Forest (a brit nemzeti erdő) területére költözik.

A tervezési folyamat komplexitása mellett azért is izgalmas ez a projekt a BH építészei számára, mert az irodától megszokott nagyléptékű beruházások között szakmai kitekintést jelent az egyedi termékfejlesztések felé, és kicsit a bútortervezéssel is rokon a munka. A Meta Garden: Growing the Future projektben való részvétel ezzel nemcsak intellektuális kihívást, de szakmai felfrissülést is eredményez az iroda számára.

Tervezés éve

2022

Pavilon-koncepció

Joe Perkins, Farshad Khazei

Pavilon építészeti tervezése

Bánáti + Hartvig Építész Iroda, Bánáti Béla, Zajacz Judit, Bánáti Bodó

Pavilon szerkezet- és gyártmánytervezése, kivitelezése

SA-FA Design, Salacz Dénes

Tájépítészet

Joe Perkins Design, Joe Perkins

Szakmai partner

The National Forest

Beruházó

Meta

Fotó

Natalia Odescalchi / Joe Perkins Design