Dunaterasz lakópark

Kiemelt, Lakó

A Marina parton elhelyezkedő telek beépítésének alapelképzelése észak-déli tengelyű épületszárnyak kialakítása volt, mely kedvező tájolású lakásokat eredményez helyenként középfolyosóval bővített fogatolt közlekedőrendszer alkalmazásával.
Ezeket a szárnyakat a Dunára közel merőleges irányban egymással enyhe szöget bezáró síkokkal metszettük át, eltérő identitást biztosítva az észak-déli, valamint a kelet-nyugati irányoknak. A 362 lakásos lakópark mind vízszintes, mind függőlege irányban erősen tagolt, melynek célja az épület különböző pontjai identifikálásának az elősegítése.

A két rendszer találkozásának kitüntetett pontjain a jellemzően ötemeletes épületmagassághoz képest „tornyokat” emeltünk ki, ezzel szellősebb, tágasabb térarányokat elérve.
Az alapelképzelésnek megfelelően a beépítést, a tömegalakítást és a homlokzatképzést is a két koordináta-rendszer áthatása szervezi, de kihat a teljes tömbbelső építészeti-kertépítészeti kialakítására is.
Az egymással áthatásban levő tömegek kapcsolata definiálja az eltérő anyagokat, színeket az épületen.

Az észak-déli tengelyű szárnyak az eredeti tervek szerint világos szürke színű vakolatot kaptak volna, a kelet-nyugatiak sötétebb, fényes színes  –bordó- vakolatot. Ezek a színek a kivitelezés során világos illetve sötét sárgára változtak a kerület azon elképzelésével összhangban, mely a Foka öböl körüli új lakónegyedet „mediterrán” hangulatban képzeli el.

 

Tervezés éve

2006

Bruttó szintterület

50 000 m2

Vezető tervező

Hartvig Lajos DLA

Projektvezető tervező

Székely Ágnes

Tervezők

Czuppon Emese
Éberling Dalma
Éles Péter
Kramm Ádám †
Novotny Nóra
Nyárasdi Anikó
Petró Margó
Simon Zita
Szeder- Krausz Ágnes
Tóth-Szabó Balázs
Veres Zoltán

Építtető

Fadesa Hunária Kft.