Globall Hotel – lelátó bővítése

Középület

A meglévő 240 férőhelyes lelátó bővítését a legkevesebb hozzáépítéssel, gazdaságos, helytakarékos módon kellett megoldanunk.
A bővítés alapvető célja a nézőszám növelése volt 400 főre.
A meglévő építészeti koncepciót – úgymint acél tetőszerkezet, monolit vasbeton felületek, festett fém korlátok- megtartottuk.
A bővítés az épületet nem hossztengelyében növelte, hanem magasságában és mélységében fejlesztette tovább. A lelátó meglévő 3 sorának 6 sorossá bővítése a meglévő vasbeton magra támaszkodó új szerkezet kialakításával és minimális toldásával történt. A bővítmény magába foglalja az új vizesblokkokat, a büfét és a raktárakat, valamint a megfelelő feltáráshoz két új lépcsőt is.

Az épület bővítése együtt járt a meglévő tető és az azt alátámasztó acélszerkezet, valamint a vasbeton hátfal részleges bontásával.
Az épület tömegét a középtengelyben egy meglévő pályavilágító oszlop osztja, amelyet a bővítés során a falakkal ki kellett kerülni. A beugrás miatt a tömeg kétfelé válik, az eredeti állapothoz képest kevésbé monoton.
A déli homlokzatot meghatározó elemek, a magas keskeny, résszerű, üvegezett nyílások, kilátási lehetőségét adnak a hátsó, az épület mögötti pályák felé, ugyanakkor szélvédett helyet biztosítanak a lelátón tartózkodók számára.
Az épület karakterét a déli homlokzaton elhelyezett élénk színre festett, ezzel is kiemelt, lépcsőkarok adják, amelyek kijelölik, messziről meghatározzák az épület bejáratait. A lépcsők olyanok, mint a vastag színes kartonból hajtogatott lemezek. Előtetővé, majd terasszá válnak, leforduló függőleges szakaszaik pedig funkciókat választanak el egymástól.

Tervezés éve

2013

Bruttó szintterület

820 M2

Vezető tervező

Bánáti Béla

Projektvezető tervezők

VARGA BORI

Tervezők

Építtető

Globall Sport & Wellness Hotel