Hotel – Hold utca

Kiemelt, Szálloda, Műemlék

Az eredeti négyemeletes, alápincézett, zárt udvaros, magas tetős ház az 1870-es évek közepén a Magyar Vasút Társaság számára épült Dötzer Ferenc tervei alapján. A II. világháborút követően lakóházból irodaházzá alakították, emeletet építettek rá és részben beépítették az udvarát.

A 4 csillagos szállodává való átépítés során a meglévő épület  jelentős része elbontásra kerül, csak a városképi védelem alatt álló három eredeti utcai homlokzat marad meg. Az új belső magban a 150 hotelszobán  és a szálloda alapfunkcióin – lobby, étterem, bár – mellett bálterem, konferenciatermek,  fitnesz- és wellness részleg kerül kialakításra.

A 4 szintes, XIX. századi homlokzat főpárkánya felett 45 fokos szög alatt „megbúvó”, 3 szintes, egységesen kezelt  emeletráépítés készül. Ennek első szintjén 2-3 ablakonként összefogott tetőfelépítmények között a tetősík lefut az eredeti főpárkányig, a felette levő két szinten látszólag esetleges kiosztású, de az alatta levő homlokzati rendhez igazodó, tetősíkban elhelyezett nagyobb nyílásokat helyeztünk el. Az eredeti főpárkány feletti 3 szintes tető fémlemez fedésű, a tető teljes felülete előtt vízszintes lamellázat  fut, az ablakok előtt mozgatható kivitelben.  A két sarokkupolát átértelmezett formában megtartjuk, mert az épület képéhez hozzátartozik.

Tervezés éve

2012

Bruttó szintterület

11.060 m2

Vezető tervező

Bánáti Béla

Projektvezető tervezők

Kiss Noémi, Korintus Gábor

Tervezők

Lénárt Szabolcs, Csordás Mónika, Balázs Marcell, Czégeni Csaba

Építtető

ABCD 2007 Szolgáltató Kft.