Liget City

Kiemelt, Lakó, Iroda, Területfejlesztés

Budapest egyik legnagyobb, fejlesztésre váró területe a VII. kerületben, Erzsébetvárosban fekszik. A fővárosban egyedülálló lehetőségekkel bíró terület megújítására nemzetközi ötletpályázat jött létre. A végleges terv várhatóan a legjobbnak ítélt pályaművek összességéből jön létre. A pályázaton a Bánáti + Hartvig Építész Iroda is indult.

A BH terve a kiíró igényeire reflektálva, a környék architektúrájával párbeszédet kialakítva jött létre. Cél volt a beépítés lazítása és a zöldterületek növelése, továbbá az egykori külvárosi lakóházak közé ékelődött iparterület jelentős építészeti örökségének megóvása és kiemelése, méltó funkcióban történő helyreállítása. Az épületek jelenleg meglévő rendeltetése a tervek szerint megmarad, egy kollégiummal egészül ki a befektetői elképzelés szerint, ezzel kiszolgálva a környéken található felsőoktatási intézményeket.

A Rottenbiller, Damjanich, Bethlen Gábor és Dembinszky utca által határolt tömb az elmúlt időszakig hányattatott sorsot élt meg, aminek oka eltérő sajátosságokra vezethető vissza. A terület több tulajdonos kezében volt, ami nem tette lehetővé annak egységes és egyidejű fejlesztését, illetve a szabályozási terv kötöttsége sem támogatja a blokk komplexen kezelhető tervezhetőségét. Azáltal, hogy a terület egy kézbe került, és a tulajdonos célja egységes koncepció mentén megújítani a területet, az említett akadályok megszűnni látszanak.

A terület fejlesztése a minőségüket vesztett épületek bontása nélkül nem volt elképzelhető, ily módon az érintett terület korábbi tulajdonosának jogerős engedélyezési tervei által a bontás megtörtént, a műemlékvédelem alatt álló épületeket nem érintve. Ezt, az immár megújult területet alapul véve hozta létre a pályázatra benyújtott tervét a BH.

A Liget city bár nevében reflektál a tőle nem messze fekvő Városligetre, a közparkhoz nem kapcsolódik, az azt érintő beruházással nincs összefüggésben.

Tervezés éve

2020

Bruttó szintterület

71 260 M²

Vezető tervező

Hartvig Lajos DLA

Projektvezető tervező

Náray Katalin

Scrum Master

Székely Ágnes

Tervezők

Bánáti Bodó, Czibulyás Fruzsina, Fényes Kitti, Kádár Gergő, Márton Annamária, Péter Márk Gyula, Szloboda Gergő, Trinh Hai Dang

Építtető

A Szászországi orvosok és állatorvosok nyugdíjalapja (SÄV, GER) és a Zeitgeist A.M., IDPM consultant

Tags
területfejlesztés, Liget city, Erzsébetváros, Budapest