Társasház – Pannónia utca (pályázat)

Kiemelt, Lakó

A Beruházó több neves építészirodával együtt kereste meg irodánkat, hogy a tulajdonába kerülő, a RaM Colosseummal és Cézár Házzal szomszédos újlipótvárosi telektömbre koncepciótervet készítsünk.

A tervezett – döntően lakáscélú – épületegyüttesben 226 darab lakás, a földszinti területeken kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó funkciók, valamint egy óvoda kapott helyet.

Tervezési alapelvek:
– Gazdaságos megvalósíthatóság, az eladható lakásszám maximalizálásával.
– A területen meglévő értékesebb fák megtartása.
– A zöldfelületek, zöldtetők területének maximalizálása: a felső szinteken teraszok és zöldtetőtömbbelső, a belső udvaron játszótér, óvoda-udvar, közös udvar, 1. emeleti lakások magánkertje.
– A hatályos városrendezési előírások, a szabályozás keretei közt játékosan felszabaduló, különböző igényeket összehangoló tömeg.
– 4 homlokzat – 4 irány – 4 különböző kapcsolat a várossal – 2 eltérő szabályozási rendszer – 4 féle tájolás – 1 rendszer.

A térelhatároló falak és a perforált homlokzatburkolat síkjának különválasztásával egyszerre lehet kezelni a szabályozás szerinti kiemelt homlokzati felületek arányát, a déli oldali loggiás árnyékolását, az északkeleti oldal homlokzati síkra illesztett nyílászáróit. A homlokzati nyitottság dinamikus változtatásával az épület minden oldalon különböző arcát mutatja, miközben összesen egy építészeti rendszert használ.

 

Tervezés éve

2015

Bruttó szintterület

18 900 m2

Vezető tervező

Hartvig Lajos DLA

Projektvezető tervező

Éles Péter

Tervezők

ZAJACZ JUDIT, BALÁZS MARCELL, FERENCZ TAMÁS

Építtető

Korall-Invest 2006 Kft.