Drechsler Palota – W Budapest

Szálloda, Kiemelt projekt, Műemléki épület

A műemléki nyilvántartásban szereplő Andrássy út 25. sz. alatti épület Lechner Ödön korai (1883) munkája, historizáló, neoreneszánsz stílusú. Az Andrássy út felől a millenniumi földalatti miatt a beépítéstől visszahúzva, egy 4 utca által körülhatárolt úszótelken áll. Az épület egy belső udvar köré szervezett, 6 szintes (fsz. + félemelet + mezzanine + 4 emelet) alápincézett, különösen nagy üres tetőtérrel rendelkező épület. Eredeti funkciója szerint a MÁV Nyugdíj Intézetének luxus „bérpalotája” lakásokkal, illetve étteremmel, sörcsarnokkal és tekepályával. Az idők során ez a funkció folyamatosan átalakult: a kávéházból étterem lett, a lakások egy részéből a Balett Intézet gyakorlótermei, a megmaradó lakásokat pedig felosztották. Az étterem megszűnt, a sörcsarnok és a tekepályák a pincében raktárakká váltak. A kiürítés előtt az épületben a Balett Intézet termei, étterme, 37 lakás, irodák, raktárak és a pincében valamint a földszint egy részén a Tütü Tangó vendéglátási helyiségei voltak. A Drechsler palota közel 15 éve üresen áll. Az épület a 100 éve tartó folyamatos átalakítások után is struktúráját és külső megjelenését tartotta meg a leginkább, bár itt is történtek nyílászáró cserék, légoltalmi vészkijáratok jelentek meg a homlokzaton és a tető is egyszerűbbé vált a 1909-es tűzvész után. Az épületet alapvetően kétszer újították fel; egyszer a 10-es években, amikor a tetőszerkezet leégett, egyszer pedig 1945-ben a II. Világháború után. Az első felújítás a XIX. századi gyenge minőségű anyagok használata miatt volt szükség, a második olyan háborús átalakításokkal is járt, melyek funkciócsere következményei voltak. A belső struktúra (az udvar beépítésétől eltekintve) megmaradt. Az épületnek két egyenrangú bejárata van a Hajós és a Dalszínház utca felől. A két, védett háromkarú lépcső egy-egy keresztfolyosóra érkezik, egy-egy légudvarral szemben. A két lépcsőház az Andrássy úttal párhuzamos szárnyban van az udvar felé nyitott árkáddal összekötve. Az épületben megmaradt érték a pincében található Andrássy úttal párhuzamos két boltozott traktus, a lépcsőházak a színes üvegablakokkal, a két lépcsőházat összekötő közlekedők, valamint néhány helyiségben látható eredeti festések, díszítések.

A felújítás, rekonstrukció során az épület 5 csillagos szállodává alakul, melynek üzemeltetője a W szállodalánc (Marriott lánc tagja). A szállodalánc 154 szobát alakít ki az emeleti szinteken, a pincében vendég, és kiszolgáló funkciókkal (spa, bar, főzőkonyha, mosoda, tárolók, elektromos és gépészeti helyiségek), míg a földszinten közösségi funkciók mellett a napi szállodaüzemeléshez szükséges funkciók (lobby, bar, vendéglátó tér, konferencia terem, iroda, feltöltés, befejező konyha) kapnak helyez. Az üzemeltető szállodalánc igényei egybecsengnek a régvolt földszinti kávézók nyitottságával, utca felé fordulásával, a földszinti terek tiszták, átláthatóak maradnak. A belső terek kialakítása során a lehető legtöbb elemet megóvjuk, felújítjuk, valamint rekonstruáljuk.

A külső rekonstrukciója során a homlokzatokat és nyílászárókat az eredeti kialakítás szerint újítjuk meg, az 1907-es tűzvész után visszaépített tetődíszek nélküli tetőszerkezetet az eredeti tetődíszek újragyártásával újjáépítjük, mely során a tetőtérben vendégszobák és gépészeti terek kerülnek kialakításra. A vendég, és kiszolgáló felvonók a kis udvarokba kerülnek, míg a belső udvar üveg lefedést kap.

Tervezés éve

2017

Bruttó szintterület

15875 m2

Vezető tervező

Bánáti Béla

Projektvezető tervező

Lénárt Szabolcs
Zajacz Judit

Tervezők

Csiha András
Kádár Gergő
Kacsó János
Marton Annamária
Pusztai Lilla
Szécsi Ákos
Szilágyi Norbert
Trinh Hai Dang

Építtető

QPR Properties Kft.

Tags
Budapest, Drechsler palota, hotel, műemlék, rekonstrukció, szálloda, W Budapest