Lakóépületek tervezése

Kortárs lakóépületet tervezni nagy felelősség az építész számára: különböző életritmusú, habitusú emberek és családok életük jelentős részét fogják ezekben az életterekben eltölteni, tehát a tervezésnél is nagyon sokféle szempontot, igényt kell tudnia összeegyeztetnie.

A magas színvonalú tervezés hatékony, professzionális és a legkorszerűbb tudással rendelkező tervező csapatot igényel.

 

 

Fenntartható építészet, progresszív design

 

Irodánk számára a megrendelő igényeinek figyelembe vételén túl különösen fontosnak tartjuk, hogy a megvalósuló épületeink átgondolt, logikus, letisztult formavilágukkal a fenntartható építészetet képviseljék.

Nagy gondot fordítunk az energiahatékonyságra, az egészséges élettér megvalósítására, alacsony üzemeltetési költségek mellett.

Kiváló szaktervezőkkel dolgozunk együtt, minden esetben megvizsgáljuk a megújuló energiák hasznosíthatóságát, velük összhangban törekszünk az innovatív technológiák, jó minőségi építőanyagok alkalmazására.

 

Kiemelten energiahatékony (a+ energiaosztályú ház), valamint a passzívházak tervezését minősített passzívház tervező csapatunkkal végezzük.

 

 

Teljes körű tervezés

 

Teljes körű tervezést vállalunk, a megfelelő telek kiválasztásától a lakások átadásáig végigkísérjük a tervezés és megvalósulás összes fázisát:

 • az épület tervezését el tudjuk vállalni generáltervezőként, biztosítva a megfelelő statikus, elektromos, épületgépész, kerttervező szakmérnökök együttműködését,
 • bonyolítjuk a megfelelő kivitelező kiválasztását,
 • kiválasztjuk a megfelelő műszaki ellenőrt, aki garantálja az Ön érdekeit és a minőséget.

 

Csak ezzel a teljes körű szolgáltatással tudjuk biztosítani a magas minőségi szintet. Irodánk széles körű tapasztalataira támaszkodva vállaljuk a legkülönfélébb kortárs lakóépületek, úgymint:

 • családi házak,
 • ikerházak, sorházak,
 • társasházak.
 • lakóparkok tervezését.

 

 

Lakásmix

 

Nagyobb lakóépületek, társasházak tervezésénél alapvető fontosságú, már a koncepcióalkotásnál megkerülhetetlen a jó lakásmix (az épületen belüli lakások összetétele) kialakítása. Irodánk nagy tapasztalatokkal rendelkezik társasházak és lakóparkok tervezése terén, segítünk az adott lokációra és piaci környezetre szabni az épületben lévő lakások összetételét.

Meghatározzuk az egyes lakástípusok méreteit, a szobák számát, nagyságát, felszereltségét. Elemezzük az aktuális trendeket, piaci viszonyokat, gazdaságosságot, hogy a lakások összértéke hosszútávon is az elérhető legnagyobb legyen.

 

 


 

Tervezési feladatok, szolgáltatásaink

 

 

Telekválasztás, telekvizsgálat

 

Szolgáltatásaink között szerepel a telekvásárlás előtti tanácsadás, mely során segítséget nyújtunk Önnek az elképzeléseikhez legjobban illeszkedő telek kiválasztásában.

Amennyiben Önnek már a tulajdonában van a telek, esetleg érdeklődik egy telekkel kapcsolatban, részletes vizsgálatot készítünk, melynek része a kapacitásvizsgálat, a jogi környezet, szabályozási mutatók pontos feltérképezése. Így az igények szerint javaslatot adunk a telek legoptimálisabb, leggazdaságosabb hasznosítására.

 

 

Tervezési program meghatározása

 

Szívesen segítünk a tervezési program összeállításában. Igényeinek és elképzeléseinek pontos felmérését követően összeállítunk egy tervezési programot, mely az együttműködésünk fontos alapja.

A részletes tervezési folyamatot és az egyes tervfázisok pontos tartalmát itt találják.

 

 

Vázlatterv

 

Először telepítési vázlatok készülnek a telekre, figyelembe véve a tájolási és környezeti adottságokat, a beépítési mutatókat és hatósági előírásokat.

Az általunk tervezett lakásoknál nagy figyelmet fordítunk a gazdaságosságra, a rendelkezésre álló terület kihasználására, az energiahatékonyságra, benapozás-vizsgálatra.

A tervezés kezdetén, a tervezési program meghatározása után, vázlattervet készítünk. A tervezési szerződés szerint készülhet 2-3 markánsan különböző változat, koncepcióterv, melyből Ön könnyedén ki tudja választani a leginkább megfelelőt.

 

A vázlatterv célja, hogy megfogalmazza:

 • az épület leggazdaságosabb elhelyezkedését a telken belül,
 • megközelítést,
 • a térkapcsolatokat,
 • belső közlekedési rendszert,
 • közös használatú tereket,
 • parkolási rendszert,
 • és a tömegformát.

 

Az engedélyezési dokumentáció beadását gyakran településképi véleményezési eljárás előzi meg, melynek feltételeit a helyi építési szabályzatok rögzítik. A véleményezési eljárás egy eszközt biztosít a polgármester részére, hogy a településen a településképnek megfelelő épületek valósulhassanak meg.

 

 

Engedélyezési terv

 

Irodánk teljes körű hatósági ügyintézést vállal, melynek része a folyamatos kapcsolattartás és a szükséges egyeztetések lefolytatása az illetékes építési hatóságokkal és szakhatóságokkal.

Az engedélyezési tervet a vázlatterv alapján a Megbízóval egyeztetett program alapján, a jogszabályoknak megfelelő módon és tartalommal (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) készítjük el és gondoskodunk az építési engedély megszerzéséről.

 

 

Tender terv – ajánlati terv

 

Az ajánlati terv azt a célt szolgálja, hogy az engedélyezési tervek birtokában Ön ki tudja választani a legmegfelelőbb kivitelezőt.

Ez a terv részletesebb az engedélyezési tervnél, de nem annyira kidolgozott, mint a kiviteli terv. Fontos új tartalmi eleme a megelőző tervfázishoz képest az árazatlan tételes költségkiírás, mely pontos megnevezéseket és mennyiségeket, számokat tartalmaz a házba beépülő összes anyagról, munkafolyamatról és technológiáról:

 

 

Kiviteli terv

 

Nagyobb lakóépületek esetén (300m2 és három építményszint felett) mindenképpen szükség van kiviteli tervre is. Irodánk minden szakágra kiterjedő, a kivitelezéshez szükséges teljes körű tervdokumentáció készítését vállalja (a 290/2007 (X.31.) és a 322/2012. Kormányrendelet) szerint, műszaki leírásokkal, árazatlan költségvetéssel.

 

 

Tervezői művezetés

 

A tervezési szolgáltatás részét képezheti az Építtető képviselőjeként végzett rendszeres tervezői művezetés is, melyeken az építésztervező a műszaki ellenőrrel együttműködve az építészeti tervek megvalósulását ellenőrzi szakértő módon, egyeztet a Kivitelezővel az aktuális kivitelezési folyamatokról, biztosítja a Megbízó által elvárt minőséget és szakmai színvonalat a kivitelezés folyamán.

 

 

Megvalósulási terv

 

A kivitelezés megvalósulása után a használatbavételhez és az Építtetőnek is szüksége van az aktuálisan megvalósult épület pontosa dokumentációjára. Gyakorlatilag egy engedélyezési tervről van szó, amelyet a Kivitelező által szolgáltatott, kivitelezés során készített, és a Tervezőnek átadott szakágankénti dokumentáció az alapja.

 

 

Marketingtervek

 

Szívesen vállaljuk az általunk tervezett épületeinkhez kapcsolódóan marketingtervek készítését, az épület minél hatékonyabb és látványosabb bemutatását célzó 3D építészeti grafikák, bemutató anyagok, látványtervek elkészítését.

Professzionális partnercégeink segítségével minden igényt kielégítő mozgókép és virtuális valóság prezentációt tudunk vállalni, akár mobiltelefonra, illetve táblagépre optimalizált verzióban is.

 

 

BIM modell – Épületinformáció Menedzsment

 

“Az épületinformációs modell (BIM) a létesítmény fizikai és funkcionális leképezése. A BIM modell a felelős döntéshozást segítő közös információforrás, mely leköveti a létesítmény teljes életútját a koncepciótól a bontásig.“

Magyarul egy olyan 3 dimenzióban felépített épületmodell, amely tartalmazhatja az összes szakág tervét, valamint elemenként elláthatók a legkülönfélébb részletezettségű tulajdonságokkal, információkkal. A modell részletezettségétől függően rendkívül sokrétűen felhasználható a kivitelezés koordinációtól kezdve (pl. kényes csomópontok, geometriai ütközések feltárása, felületek, anyagmennyiségek pontos számítása) a használat, üzemeltetés során szinte bármilyen célra.

 

 

Projektmenedzsment, lebonyolítás

 

Irodánk vállal ingatlan beruházásokhoz kapcsolódó projektmenedzsment-szolgáltatást, bonyolítást, tendereztetést, magyar, angol és német nyelven.

CSALÁDI HÁZ TERVEZÉS

-

IPARI ÉPÜLETEK TERVEZÉSE

-

KÖZÉPÜLETEK TERVEZÉSE

-

TERÜLETFEJLESZTÉSI TERV

-

MEGLÉVŐ ÉPÜLETEK ÁTALAKÍTÁSA

-

MŰEMLÉK ÉPÜLETEK ÁTALAKÍTÁSA

-