Költözünk / Az ötletpályázat értékelése

Költözünk / Az ötletpályázat értékelése

Korábbi posztunkban beszámoltunk arról, hogy a BH bővül, ezért költözünk. Célunk egy olyan irodatér kialakítása az új helyszínen, mely minden kollégánk számára komfortos, a napi feladatok ellátására, de a kikapcsolódásra is lehetőséget biztosít. Ezért pályázatot hirdettünk a munkatársak között az iroda megtervezésére.

Nagy örömünkre szolgált, hogy egy fokozott terheltségű időszakban többen is áldoztak szabadidejükből a felhívásra. Számos remek munka készült, így nem volt könnyű a döntés. Az értékelés az alábbi szempontok alapján történt.

Az új irodába költözéssel a vezetés célja nem pusztán a férőhelyek számának növelése, levegősebb, komfortosabb munkahely kialakítása, hanem egy karakteres, az iroda szakmáról, építészetről alkotott felfogását is tükröző munkahelyi környezet megteremtése is.

Az új helyszínnek, a Fehérvári út 38. alatt álló épületnek története van, a városrész jellegzetes pontja, emellett a jó arányú, keretes vasbeton szerkezetével, a valaha táncmulatságoknak otthont adó teraszra vezető lépcsőjével tükrözi egy kor építészeti hangulatát, de a mai, lepusztult állapotában is kisugárzása van. Jó alap a továbbfejlesztésre.

A pályázat elbírálásánál az egyik legfontosabb szempont volt a meglevő karakter megőrzése, erősítése, hangsúlyozása.

Ezen felül az alábbi szempontok mentén történt a döntés:

  • a koncepció egésze
  • bejárat helye, megközelítés
  • térszervezés
  • közlekedőrendszer
  • belső terek, a pince természetes bevilágítása
  • homlokzatok, architectúra, arculat, anyaghasználat
  • belsőépítészet, ötletek
  • megvalósíthatóság (beépítés, statika)
  • ütemezhetőség
  • költség
  • egyéb ötlet, ami hasznosítható

A kiírásra hét pályamű érkezett, szinte mind különböző kidolgozottsági szinttel, építészeti megközelítéssel, fókusszal. Ez nem meglepő, mert a szóló pályázóktól a négy fős csapatig változott a résztvevők összetétele, és a lehetséges időráfordítás is eltért a pályázóknál az aktuális határidők és elfoglaltság függvényében. Volt, aki az alaprajzokra, azon belül is a meghatározó arányokra, az alaprajzi, közlekedési rendszer kidolgozására koncentrált, volt, aki a teljes feladatlistát végigzongorázta és komplex vázlattervet hozott.

Fontos megállapítás, és örömre okot adó tény, hogy minden pályázatból kitűnt a közösségi terekre való igény, az, hogy fontosnak tartjátok a BH közösségi életének ápolását, fejlődését.

A pályázaton Hágen Kata, Kalmár Dorina, Lőcsei Vera, Ritter Dániel és Zajacz Judit önállóan, Csiha András, Pusztai Lilla, Szilágyi Norbert és Szloboda Gergő, illetve Náray Katalin és Székely Ágnes csapatban terveztek. Minden pályaművet megvételre érdemesnek találtunk.

A harmadik díjat Náray Katalin és Székely Ágnes kapta, a második díjban Csiha András, Pusztai Lilla, Szilágyi Norbert és Szloboda Gergő részesült, a nyertes pályaművet pedig Lőcsei Vera készítette.

A közönségszavazata szinte megegyezett a bizottság döntésével, azzal az eltéréssel, hogy megosztott második helyen Ritter Dániel munkáját is értékelte.

Lőcsei Vera munkája adja a feltett kérdésekre a legtöbb jó választ. Meglepő, de teljesen indokolható helyen van a bejárat: a parkolási irányra, a zöldfelületi gyalogosforgalomra hangolva kedvezőbbnek tűnik, mint a főútra, vagy a sarok közelébe. A bejárat megválasztásával kompakt, jó helyen levő, és legfőképpen az I. ütemben tartószerkezeti problémák nélkül megvalósítható lépcsőt kapunk. Nagy, összefüggő, flexibilis munkaterek alakulnak ki, melyek bútorozással alakíthatók az igényeknek és a mindennapi használatnak megfelelően, amelyre változatokat is bemutat a Tervező. Megtartja a meglevő lépcsőt, amelyre később a reprezentatív külső forgalom ráépíthető. Kevés, és a pincébe összpontosulnak a vizesblokkok, ezen változtatni kell, és nem foglalkozik a terv a megtartandó gépészeti helyiségekkel sem. (A hőcserélőnek egyelőre maradnia kell a pincében). Ezek azonban kezelhető hiányosságok, a terv lényegének változtatása nélkül javíthatók. Az építészeti megjelenés még sematikus, de a meglevő épület esszenciáját mutatja, szikár, visszafogott anyaghasználattal operál.

A legnagyobb öröm a pályázat értékelése során az volt, hogy a közönségszavazatok szinte teljesen megegyeznek a bíráló bizottság értékelésével. Ez azt jelenti, hogy jó úton járunk, az új irodát a saját, közös képünkre tudjuk alakítani.