2020. 03. 27.
Egyéb

Tisza Lajos Irodaház – az Országház egykori bérháza

Cimkék
építészet
műemlék
országgyűlés
rekonstrukció

A Balassi Bálint utca 1-5. szám alatt álló épület története elválaszthatatlan az Országházétól. A telken álló kazánház biztosítja Parlament fűtését, a bérházban pedig egykor hivatali tisztviselők és hivatalszolgák éltek. Az épület – az Országházhoz hasonlóan – Steindl Imre tervei alapján készült, 1902-es megépülése óta azonban jelentős változásokon esett át, melyek nem szolgáltak előnyére; így például eredeti, az Országház építészeti motívumait megidéző vimpergás tetőidomát durván megcsonkították. Az elmúlt években az épületet teljes felújították, a homlokzat és a tetőidom eredeti állapotát visszaállították. A generáltevezői munkát a Bánáti + Hartvig Építész Iroda végezte.


Az eredeti elképzelések szerint az Országház fűtőrendszere az épület pincéjében kapott volna helyet. A szén szállítása, tárolása és felhasználása során keletkező porszennyezés miatt, valamint azért, hogy az épületre ne kerüljenek kémények, végül az Országház szomszédságában alakították ki a fűtő- és szellőzőrendszert. A kazánház eltakarásához aztán bérházat emeltek a létesítmény elé. Az ennek megtervezésére kiírt pályázatot Steindl Imre nyerte el. Mivel az épület funkciójában szorosan kapcsolódik a Parlamenthez, a homlokzat architektúrájának formavilága is párbeszédben áll azzal: neogótikus stílusban épült. Hasonlóságot, olykor egyezést mutatnak egyebek mellett a vimpergák, a baldachinos erkély, a törpegaléria és a díszes párkányok is.
A II. világháború alatt az épület fedélszerkezete károsodott. Ezt követően nem eredeti formájában állították helyre az épületet: emeletráépítést kapott, a díszes rizalit oromzatot és a törpeárkádot is lebontották, majd egy későbbi felújítás alkalmával a szobrokat fülkéikkel együtt eltávolították, aminek eredményeként a steindli elképzelés nem érvényesült a homlokzaton.

A bérház eredeti funkciója szerint az Országház alkalmazottjainak biztosított lakóhelyet: a földszint kisméretű lakásai a hivatalsegédek számára épültek, a tisztviselői rezidenciák pedig a felsőbb emeletekre kerültek. A rendszerváltást követően ezek az egységek többszöri átalakításon estek át. Irodákat és lakóingatlanokat alakítottak ki az épületben.

Az elmúlt években az épület külső-belső rekonstrukciós folyamaton esett át. A generáltervezői feladatokat a Bánáti + Hartvig Építész Iroda látta el. A bérház homlokzata visszakapta eredeti, steindli formáját: az 1940-es évek végén ráépített szint lebontásra került, így a falfront ismét rokonságot mutat az Országházzal. A munkát nagyban támogatta, hogy az épület eredeti kiviteli terveinek néhány fontosabb tervlapja rendelkezésre állt. Bár a rajzok nem terjedtek ki minden részletre, az épület mintájául szolgáló Országház segítette az archív iratok értelmezését.

Az épületet eredetileg két szobor is díszítette, melyek sorsáról nincsenek adatok, és az sem ismert, hogy mit ábrázoltak. A szobrok talapzatául szolgáló gyámolított oszlopfők a rekonstrukciót követően azonban ismét megtalálhatóak az épületen, melyek az Országház képviselői társalgójából és a főrendiházi ülésterem folyosójáról ismert szobrok művészi adaptációival egészültek ki. A szobrok eredetijei 1900-ban készültek Damkó József, illetve Lantay Lajos szobrászművészek által. Előbbi munkája, az Építőművészet Steindl Imrét ábrázolja, míg utóbbi, az Agyagiparos Zsolnay Vilmost jeleníti meg. (Steindl tervei szerint Zsolnay kerámiák kerültek a bérház homlokzatára.)

A megújult  épületbelső az Országgyűlési Őrség irodáinak ad otthont, míg a legfelső szinten az Országgyűlés mindenkori elnökének rezidenciája került kialakításra, mely egy lakóegységből és egy protokolláris feladatokat ellátó térből áll. Ez utóbbi az Országház építészeti hagyományaival összehangoltan a Szenes Design Stúdió munkája.

Helyszín: 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 1-5.
Megbízó: Steindl Imre Program Nonprofit Zrt.
Megvalósulás éve: 2019

Generál építészeti tervezés: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft., Bánáti Béla, Kopasz László
Építész munkatársak: Bukta Csaba, Márton Annamária, Novotny Nóra, Zajacz JuditProtokol

Belsőépítészet: Szenes Design Stúdió Bt., Szenes István
Műemlékvédelmi rekonstrukciós munkák: Baliga Kornél
Műemlékvédelmi restaurációs munkák: ALAKart Ipar- és Képzőművészeti Kft., Czifrák László, Kelecsényi Gergely, Tóth Nóra
Tartószerkezetek: Reticolo Kft., Kovács Csaba
Épületgépészet: HANO-PLAN Kft., Nógrádi Péter
Épületvillamosság: ARTREA Consulting Kft., Üveges Zoltán
Tűzvédelem: Ventor Kft., Csuba Bendegúz
Felvonók: Dictalift Kft., Makovsky Zsolt
Akusztika: ’95.Apszis Bt., Csott Róbert
Környezetvédelem: KörIm Kft., Kanász-Szabó Ervin

Fotó: Bujnovszky Tamás

Rólunk

Felelősségteljes építészet

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért arra törekszünk, hogy a megbízói igények kielégítése mellett időtálló, környezetbarát és szerethető épületeket hozzunk létre.

Beszélő építészet című podcastunkban meghívott szakértőkkel beszélgetünk az építészet fenntarthatóságáról alkotott nézeteinkről.