2020. 07. 06.
Egyéb
Team
Wellbeing

Vigyázz, kész, rajt! – Újranyitottuk irodánkat

Cimkék
covid19
HuGBC
karantén
koronavírus
újranyitás
Well
Wellbeing

Mint sok irodát, minket is lázban tartott az utóbbi hetekben a koronavírus miatti karantént követő újranyitás lehetősége. Abban biztosak voltunk, hogy az újranyitást alaposan átgondoljuk és megtervezzük, mint minden projektünket. Segítségünkre volt a WELL Standard keretrendszere és a HuGBC ajánlása is. A mi to-do listánk közel 150 tételből állt. Most a WELL 10 témaköréből mutatunk be egy-egy megoldást, ami segítségünkre volt.

VÍZ
Az iroda újranyitása előtt akkreditált labort bíztunk meg a vízhálózatból vett minta tesztelésével, hogy az épületben esetlegesen pangó víz ne jelentsen egészségügyi kockázatot számunkra.  A csapból engedett víz bakteriológiailag akkor a legbiztonságosabb, ha rendszeresen engedünk vizet a csapból, de legalább háromnaponta. Az így kiengedett, megfelelő klórtartalmú víz a pangó csőszakaszokat átmossa. Az épület teljes vagy részleges üzemszünete esetén napról napra nő a pangó csőszakaszok fertőzésének kockázata. Ha a vízhálózatot hét napig nem használjuk, akkor már javasolható a vízminőség tesztelése, egy hónap szünet után pedig mindenképp ajánlott. A BH-ban a sikeres vizsgálat után beszereltük a konyhai ivóvízszűrőt, amin keresztül környezetbarát módon, műanyagpalackok nélkül juthatunk klór- és ólommentes szűrt ivóvízhez. A berendezés telepítése után a ballonos vízadagoló használatát is megszüntettük, így könnyebben karbantartható és környezettudatos módon biztosítunk a kollégák számára egészséges ivóvizet.
A közös hálózatban vezetett ivóvíz és használati víz problémáiról a januári workshopunk után ebben a cikkünkben írtunk.

TÁPLÁLKOZÁS
Az újranyitás után is folytatjuk a népszerű zöldség- és gyümölcstál biztosítását. A távolságtartás új szabályai miatt – a kollégáink biztonsága érdekében – a teakonyhánkban azonban maximáltuk az egyszerre bent tartózkodók számát. A higiénikusabb környezet érdekében a konyhában is biztosítunk papírtörlőket. (2)

LEVEGŐ
Jelenlegi irodánkban természetes szellőzés van, így fokozottan ügyelünk a nap eleji intenzív átszellőztetésre és a napközbeni rendszeres ablaknyitásra. Jelenleg egy levegőminőség mérő bőrönddel vizsgáljuk az iroda levegőjének minőségét. A készülék kb. két hétig monitorozza nálunk a levegőt, a legjellemzőbb beltéri levegőminőségi paramétereket méri, azaz a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, a CO2, VOC (illékony szerves vegyületek) és szálló por koncentrációját (PM 10 és PM 2,5). Terveink között szerepel levegőminőség érzékelő szenzorok beszerzése is. A jó levegőminőség egyik kritériuma, hogy a belső levegő páratartalma 30% és 60% között legyen. A beltéri levegőminőség jó indikátora egy egyszerű CO2 szenzor, mert ha a CO2 szint a kritikus Pettenkofer szám (1000 ppm) fölé emelkedik, akkor az egyéb levegőszennyezők – például károsanyag kipárolgás, patogének, ózon, radon – koncentrációja is nagy valószínűséggel megemelkedik.

FÉNY
A jó megvilágítás biztosítása csak közvetve kapcsolódik a vírusok elleni védekezéshez. A megfelelő fénymennyiség és fényminőség szabályozza a belső biológiai óránkat, azaz a cirkadián ritmusunkat, ami számos hormon termelését irányítja, így hatással van általános egészségünkre, hangulatunkra és immunrendszerünkre. Ezen a területen volt a legkevesebb teendők, hiszen munkaállomásaink nagy része eddig is az ablakoktól maximum 7,50 méterre helyezkedett el, és az ablakokon elhelyezett árnyékolókkal biztosítottuk a munkahelyek káprázásmentességét. Az új elrendezésnek köszönhetően további egy kollégának tudtunk a természetes fényhez közelebb eső helyet biztosítani.

MOZGÁS
Ügyelünk a 1,5 méteres távolság megtartására, így nálunk is csak minden második asztalhoz lehet visszaülni. Az asztalokat a világtérkép alapján neveztük el és helyfoglalási rendszert biztosítunk. Ergonómia terén újdonság, hogy a „kistárgyalónkat” álló tárgyalóvá alakítottuk. Ennek egyik előnye, hogy kollégáink az ülő testhelyzetet álló testhelyzetre válthatják a megbeszélés idejére, másik előnye, hogy az álló testhelyzet által könnyebben betarthatók a rövidített személyes megbeszélések.

HŐKOMFORT
Szakemberrel elvégeztettük az irodai hűtőberendezések szezonnyitó tisztítását. A részleges home office időszakában is szeretnénk minél produktívabban dolgozni, és ehhez hozzátartozik a megfelelő hőkomfort biztosítása a kollégáink számára. A túlfűtött iroda 6%-kal csökkenti a produktivitást, a túl hideg irodában pedig 4%-kal csökken a teljesítmény és természetesen ezzel összefüggésben a komfortszint is. (3) A kollégáink elégedettségét évente felhasználói kérdőívvel követjük.

AKUSZTIKA
Az irodába visszatérő kollégák számára új webkamerákat és fejhallgatókat biztosítunk, hogy zökkenőmentesen folytathassák a kommunikációt a home officeban maradó kollégákkal. A „kistárgyalót” az iroda egy kevésbé forgalmas részére helyeztük át.

ANYAGHASZNÁLAT
Felülvizsgáltuk takarítási irányelvünket, és a helyzethez illő fokozott takarítást vezettünk be a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség Protokollja szerint. (2) Többek között átgondoltuk a tisztítandó lokációkat, a tisztítás és fertőtlenítés gyakoriságát és a használt tisztító- és fertőtlenítőszereket. A tisztítás-technológiát is átbeszéltük az iroda tisztaságáról gondoskodó szakemberekkel, például a tisztább felületeket biztosító kétvödrös felmosás alkalmazását.

SZELLEMI EGÉSZSÉG
A visszatérés szervezésekor több kérdéssorral érdeklődtünk a kollégák igényei és lehetőségei iránt. Igyekeztünk az egyéni igényeket maximálisan figyelembe venni, így júniusban minden home office párti tervező otthon maradhatott, és minden visszatérést előnyben részesítőnek helyet biztosítottunk Vaskapu utcai irodánkban.

KÖZÖSSÉG
A tavaszra tervezett közösségi futóverseny sajnos elmaradt, de kollégáink folyamatosan szerveznek közös szabadtéri mozgásos programokat és a heti két online irodai torna is folyamatos. Irodánk szakmai továbbképzési programjait is online térbe helyeztük március közepe és május vége között, például körforgásos gazdaság témában. A karantén-office időszakot irodai fotópályázattal zártuk, amire „Nekem ez az új normális” témában lehetett pályázni. Az eredményről hamarosan hírt adunk.

A HuGBC WELL Munkacsoport ajánlásai az épületek biztonságos újranyitásához megtalálhatók a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete honlapján. (link: https://www.hugbc.hu/well-epulet-a-jarvany-utan )

Az újranyitásban kiemelten köszönjük kollégáink segítségét: Kutas Edina – HR feladatok, Szabad Gabriella – organizáció, Korintus Gábor – organizáció, Nagy Gergely – IT illesztés, Ferencz Tamás – BIM kapcsolatok illesztése.

Kurucz Regina
WELL AP & Faculty

(1) The International WELL Building Standard
(2) Ritz Tibor – a MATISZ Elnökségi tagja és a MATISZ szakértője- és csapata létrehoztak egy szakmai protokollt SARS-CoV-2 – T-T protokoll címmel.Sars-Cov-2 T-T Protokoll www. https://www.matisz.org/sars-cov-2-t-t-protokoll/
(3) Wargocki P, Wyon DP, Sundell J, Clausen G, Fanger PO. The effects of outdoor air supply rate in an office on perceived air quality, sick building syndrome (SBS) symptoms and productivity. Indoor Air. 2000;10(4):222-236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11089327. Accessed November 1, 2017.

Fotó: Czibulyás Fruzsina

Rólunk

Felelősségteljes építészet

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért arra törekszünk, hogy a megbízói igények kielégítése mellett időtálló, környezetbarát és szerethető épületeket hozzunk létre.

Beszélő építészet című podcastunkban meghívott szakértőkkel beszélgetünk az építészet fenntarthatóságáról alkotott nézeteinkről.