A Bánáti + Hartvig Építész Iroda
új irodaépülete

Kiemelt, Iroda

A környezetbarát, illetve a körkörösségen alapuló építészet sajátosságaiba nyújt betekintést a Bánáti + Hartvig Építész Iroda saját irodaépülete.

Az építészek számára alapvetés volt, hogy nem terhelik a környezetet új épülettel; mindenképp egy már meglévő, régi épületet akartak újrahasznosítani. Hosszas keresés és számos épületlátogatás után találtak rá új otthonukra. Az 1960-as években épült egykori Alba Regia étterem épülete bizonyult megfelelő választásnak. Az adás-vétel pillanatában az épület használaton kívül állt és jelentős felújításra szorult. A renovációval amellett, hogy az épület megmenekült, a környék épített környezetének nívója is emelkedett.

A körforgásos építészet irányelvei fontos szerepet játszottak a munkálatok során. Ez egyebek mellett abban nyilvánult meg, hogy több, bontásra került építőelemet – akár eltérő funkció szerint – visszaépítettek az épületbe. A külső nyílászárók már nem feleltek meg az energiahatékony szigetelés elvárásainak, ezért cserére szorultak. Az acélszerkezetű üvegportálok azonban jó állapotban voltak, így az alagsori tárgyalótermek válaszfalaiként születtek újjá. Hasonló történt az üvegtéglákkal is, melyek bár az emeleti falakból kibontásra kerültek, szintén a tárgyalók elválasztásában kaptak szerepet. Hosszas szakmai eszmecserék eredményeként néhány régi radiátort is sikerült megmenteni, így a hideg hónapokban azok is ismét működésbe léphetnek.

Ezek a döntések egyes esetekben nem esztétikai szempontok mentén születtek. Így például a tárgyalótermek acélszerkezetű válaszfalainak osztása több ponton is „megbicsaklik”, de a megmentett és az új radiátorok együttese sem mutat egységes képet. Hosszú távon azonban ezt a szemléletet tartják kifizetődőnek a tervezők.

A környezetbarát és körforgásos építészet elveit követve egy olyan – ma még talán szokatlan – döntést is hoztak a tervezők, hogy csak az esztétikum kedvéért semmit nem burkolnak és nem festenek le. Ennek megfelelően a bontás során feltárult felületek bontott állapotukban maradtak: a betongerendák nem kaptak borítást, a nyers téglafalakra nem került festék. Ez a gesztus amellett, hogy kíméli a környezetet, az épület történetébe is betekintést nyújt. Látni engedi az elmúlt hatvan év során zajlott átalakítások nyomait, a gondos és olykor gondatlan kezek munkáját.

Az újonnan beépített elemek is eredeti formájukat mutatják, így a mennyezeti hangszigetelő táblák vagy a gépészet sem kapott burkolatot. Egyedül ott fedtek be felületet, ahol az építészetileg elengedhetetlen volt, így például az alagsorban vízszigetelés került a falakra. A precízen beépített új építőanyagok és a nyers őszinteséget sugalló eredeti elemek együttese egy újfajta, ám koherens esztétikát eredményez.

Tervezés éve

2020

Bruttó szintterület

950 m2

Vezető tervezők

Bánáti Béla, Hartvig Lajos

Projektvezető tervező

Kiss Noémi

Tervezők

Lőcsei Vera, Sánta Bendegúz

Építtető

Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Tags
fenntarthatóság, BH, új irodaépület, well, körforgásos építészet