FENNTARTHATÓSÁG

A KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉSZET GYAKORLÁSA SZAKTUDÁST IGÉNYEL, AMINEK ELSAJÁTÍTÁSA FOLYAMATOS TANULÁST FELTÉTELEZ. MEGSZERZETT ISMERETEINK ALKALMAZÁSA FELELŐSSÉGÜNK. PRAXISUNKBAN MINDENNEK ELKÖTELEZETTJEI VAGYUNK.

 

Építészekként tudatában vagyunk hivatásunk környezeti felelősségének. Az épületek és az építkezések ugyanis a világ összes karbonkibocsátásának 39 százalékát teszik ki. Az üzemeltetési kibocsátások 28 százalékot fednek le, a fennmaradó 11 százalék az épület teljes életciklusa során alkalmazott anyagokhoz és építési folyamatokhoz köthető „előzetes” karbonkibocsátásból származik.1

 

Mindennek ismeretében az utóbbi években alapvető célunkká vált,
hogy IRODÁNK működésében a környezettudatos gondolkodás érvényesüljön;
hogy MUNKÁINK során a fenntarthatóság és a körforgásosság elve meghatározó szerepet kapjon;
hogy a KÖRNYEZET terhelését a tervezett épületek teljes élettartama alatt minimalizáljuk;
hogy EDUKÁLJUNK minden érintett felet.

 

Bár nem minden munkánkban sikerül maximális környezettudatosságot elérni, minden projektben törekszünk a környezettudatosság szintjének növelésére. Szemléletünket saját irodaépületünkben volt lehetőségünk legnagyobb mértékben megvalósítani. A körforgásos építészet irányelveit követve terveztük és hoztuk létre új irodaépületünket, a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett. A folyamatos fejlődés érdekében több munkatársunkat támogatjuk a BME környezettudatos építési szakmérnöki képzésének elvégzésében, de irodánk aktív tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének is, ahol Hartvig Lajos DLA az egyesület elnökségi tagja, Márkus Péter a Klímavészhelyzet munkacsoport tagja.

 

Az építészet fenntarthatóságáról alkotott nézeteinkről Beszélő építészet című podcastunkban meghívott szakértőkkel beszélgetünk. Adásaink ITT érhetők el.

 

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda környezetpolitikája ITT érhető el.

1 https://www.hugbc.hu/hirek/uj-jelentes-az-epuletek-es-az-epitoipar-2050-re-elerheti-a-netto-nulla-karbonkibocsatast/3949