ZÖLD ÉPÍTÉSSEL A FENNTARTHATÓ ÉLETÉRT 1.

ZÖLD ÉPÍTÉSSEL A FENNTARTHATÓ ÉLETÉRT 1.

A KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉS SEGÍTI AZ ENSZ FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI CÉLJAIT

A Bánáti + Hartvig Építész Irodában fontos számunkra fennttartható fejlődés. Ennek érdekében teszünk egyenként a mindennapokban, valamint munkánk során is szem előtt tartjuk a zöld építés irányelveit. Ismereteinket, tapasztalatainkat, illetve az általunk követett forrásokat, irányelveket a szélesebb közönséggel is örömmel megosztjuk. Így háromrészes cikksorozatban foglaljuk össze, mit tehet a zöld építés bolygónk fenntarthatóságáért. Bevezetésként bemutatjuk az ENSZ világszervezet fenntartható fejlődési törekvéseit, illetve három fenntarthatósági célt.

A svéd Greta Thunberg és a The 1975 zenekar napokban megjelent közös Time to rebel című dala szerint „olyan átalakító intézkedéseket hozhatunk létre, amelyek megóvják a jövő generációk életkörülményeit”. (1)

Fotó: Jordan Hughes

 

AZ ENSZ A GLOBÁLIS ÁTALAKULÁSÉRT
A 193 tagállamból álló ENSZ világszervezet is felismerte 2012-ben, hogy a globális célok eléréséhez nem elegendő a fejlődő országok problémáira fókuszálni, hanem minden nemzet összefogásával a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos jövőbeli célok minél pontosabb meghatározása szükséges. Így született meg 2015 szeptemberében az ENSZ integrált fenntartható fejlődési és fejlesztési keretrendszer, az Agenda 2030, hivatalos nevén Transforming our world: The 2030 Agenda for Sustainable Development.
Az Agenda 2030 17 fő célt fogalmaz meg, melyek között szerepel többek között a szegénység megszüntetése, az egyenlőtlenségek leküzdése és Földünk környezeti rendszerének megóvása. Az új, átfogóbb Agenda középpontjában a fenntartható fejlődési célok (SDG) állnak, minden ország számára célokat és feladatokat előírva. (2)
A BH-ban tervezési munkáink során célunk részt vállalni a fenntartható építőipar és a körforgásos gazdaság kialakításában. E célból tagjai lettünk a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) és így közvetve csatlakoztunk a World Green Building Council (World GBC) világszervezethez.

A ZÖLD ÉPÍTÉS MINT KATALIZÁTOR
Noha az épületekre nézve sokan csak élettelen szerkezetet látnak, mi tervezőkként ezen túlmenően látjuk a folyamatot is, amely során létrejönnek. Ez a folyamat számos lehetőséget biztosít víz és energia megtakarítására, az emberre és a környezetre káros kibocsátások csökkentésére. A tervezési és építési folyamat mindezen túl hatással van az oktatásra, a munkahelyteremtésre, a közösségek erősítésére, az egészség és jóllét fejlesztésére és számos egyéb tényezőre. A zöld építés ezért valódi katalizátor a világ legsürgetőbb kérdéseinek kezelésére.

A ZÖLD ÉPTÉSSEL KILENC CÉLT SEGÍTÜNK
A World Green Building Council elemzése alapján az építőipar az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának több, mint felére hatással van. Ez azt jelenti, hogy tudatosabb, környezetkímélőbb tervezési és építési tevékenységgel akár kilenc cél elérése érdekében tehetnek a beruházók, a tervezők és a kivitelezők. Bejegyzésünkben három ilyen célt ismertetünk.

EGÉSZSÉG ÉS JÓLLÉT
Zöld épületekkel támogathatjuk az emberek egészségét és jóllétét
A WHO Egészségügyi világszervezet szerint a rossz beltéri levegőminőséggel összefüggésben álló tüdő- és légzőszervi megbetegedések az öt vezető halál ok között szerepelnek világszerte. A zöld építéssel járó jellemzők – mint a jobb megvilágítás, jobb levegőminőség és intenzívebb zöldfelületek – azonban bizonyítottan jó hatással vannak az emberek egészségére és közérzetére. A World GBC Better Places for People nemzetközi programjának középpontjában egy olyan építési kultúra megteremtése áll, melyben az épületek nemcsak a környezet védelmét, hanem a beltérben tartózkodó ember egészségesebb, boldogabb és produktívabb életét is támogatják. A zöld épületek alacsony károsanyag kibocsátása segíti a városok levegőminőségének javulását is.
https://www.worldgbc.org/better-places-people

MEGFIZETHETŐ ÉS TISZTA ENERGIA
A zöld épületek megújuló energiával működtethetők és olcsóbban üzemeltethetők
A legolcsóbb energia az, amit el sem használunk, így a zöld épületek alacsonyabb energiafelhasználása az egyik legnagyobb előnye a zöld építésnek. A zöld épületek megújuló energiát is használnak, ami olcsóbb megoldás lehet, mint a fosszilis energiaforrások. Például az International Renewable Energy Agency (IRENA) szerint az afrikai háztartásokba telepített napelemes rendszerek akár évi 56 dollárért képesek ellátni a háztartásokat elektromos árammal, ami jóval kedvezőbb, mintha az energiát dízelből vagy kerozinból állítanák elő. A megújuló energiaforrásokkal elérhető a zéró karbonkibocsátás, így nem növeljük az üvegházhatást a bolygón. Az energiahatékonyság és a helyi megújuló energiaforrások kombinációjával növelhetjük az épület energiaellátási biztonságát.

TISZTESSÉGES MUNKA ÉS GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS
A zöld infrastruktúra építése munkahelyeket teremt és serkenti a gazdaságot
A zöld építés térhódításával világszerte nő a zöld építőiparban foglalkoztatottak száma is, ezáltal a zöld építés hozzájárul ehhez a fenntartható célhoz is. Például Kanadában a zöld építőipar közel 300 ezer főállású munkavállalót foglalkoztatott 2014-ben. Összehasonlításképp a KSH adatai szerint 2018 márciusában 320 ezren dolgoztak Magyarországon az építőiparban. Sajnos nem ismert, hogy mekkora szletet tesz ki a környezettudatos rész, a tendenciák alapján azonban egyre nagyobb arányban épülnek zöld épületek, tehát egyre inkább szükség lesz az új megoldásokat ismerő és tudásukat folyamatosan frissítő szakemberekre. Egyes országokban – mint például Dél-Afrikában – a környezettudatos építési szervezetek olyan megoldásokat dolgoztak ki, melyekkel hatással lehetnek szocio-ökonómiai problémákra. Ilyen eszköz lehet például, hogy a zöld minősítési rendszerekbe integrálják a munkanélküliség vagy az alulképzettség problémáját, ezáltal ösztönözve a beruházókat ezen területek kezelésére és fejlesztésére.
https://www.worldgbc.org/news-media/socio-economic-framework-rating-tools

A zöld építés mozgalom célja, hogy a gazdasági növekedést fenntarthatóvá tegye és elválassza a klímaváltozástól, a szegénységtől és egyenlőtlenségtől, ugyanakkor segítse az ENSZ 17 céljának elérését és egy zöldebb jövő megteremtését, amit mindannyian büszkén nevezhetünk otthonunknak.
Greta Thunberg szavaival: „Van még idő mindent megváltoztatni. Még megoldhatjuk.”.

Ha érdekel a zöld építés, gyere el te is szeptember utolsó hetében a Zöld építés hetére, melynek 2019-es témája az épületek karbon-kibocsátásának csökkentése.
További információ a programról ITT olvasható.

Kurucz Regina
WELL AP építészmérnök

Forrás és további információk:
(1) https://www.theguardian.com/music/2019/jul/25/time-to-rebel-greta-thunberg-makes-musical-debut-on-the-1975-track
(2) https://www.ksh.hu/sdg
(3) https://www.worldgbc.org/news-media/green-building-improving-lives-billions-helping-achieve-un-sustainable-development-goals