fokepnek2

Budapesti Német Iskola Bővítése

Kiemelt projekt, Középület

A jelenleg sikeresen működő Budapesti Német Iskola épületegyüttesét, melyet irodánk tervezett, 2001-ben adták át. Az intézmény üzemeltetője, a Budapesti Német Iskola Alapítvány 2015-ben meghívásos versenyt hirdetett az általános iskolai és gimnáziumi férőhelyek szükségessé vált bővítésére, melyet a teljes iskolai közösség véleményezése és a zsűri döntése alapján szintén irodánk nyert meg.

A telek topográfiailag különleges és rendkívül sűrű faállománnyal rendelkezik. A meglévő főépület körszelet formában a telek meredek széléhez rendezett és folyamatosan követi a szintvonalakat. A völgy oldalán üvegezett, különféle szélességű iskola „utca” az épületegyüttes minden részét egybefogja, és kilátást biztosít a városra. A nagy tömegű épületrészek, mint a tornacsarnok és a színházterem a tereplépcsőbe kerültek, ezáltal látványuk és helyzetük jól illeszkedik a hegyoldalba. A kívánt szabad területek szorosan az iskolaépület köré rendeződnek. A telken álló, múlt század fordulóján épült Vadászház jelenleg az általános iskola 4 osztályának ad helyet – ez az épület helyi védettséget élvez.

A bővítés tervezési koncepciójának alapvetése, hogy a létesítmény a bővítést követően is egységes kompozíciót alkosson, kifejezve az iskola szervezeti, intézményi és gondolati egységét.

Az új épületrészek szerves funkcionális kapcsolatokkal csatlakoznak a régihez, egybefűzve a meglévő különálló egységeket, megteremtve az infrastruktúrák közös használatának lehetőségét. Mindemellett finom utalásokkal válnak el a régitől, átvéve annak karakterét, ugyanakkor anyaghasználatában, részleteiben elszakadva attól, egyértelműen jelezzék a folyamat időbeliségét. A terep sajátosságait és a meglévő épület adottságait kihasználva az osztálytermek szintjén fogja össze a gimnázium és az általános iskola tereit az a dinamikus és mégis ölelően barátságos folyosó, melyen a diákok a kis iskolás kortól az érettségiig juthatnak el, az időbeli haladást térbeli allegóriával jelezve. Az új gimnáziumi osztálytermek az iskolaépülethez annak keleti, háromszintes végén épülnek hozzá, az általános iskolai osztályok épületrésze a meglévő gimnázium és a Vadászház közé ékelődik, egyszerre biztosítva a dinamikus átjárást, és az elkülönülést a kis iskolás kort jellemző védettség biztosításával. Az étkező pozicionálásával újjászerveződik az udvar élete. Az általános iskolából közvetlenül a lépcsőházon keresztül könnyen elérhető, a meglévő épületrészek irányából attól függetlenül, kívülről is megközelíthető. Az udvar szintjéhez terasszal is kapcsolódó kávézó-étterem különféle rendezvények befogadó terévé válhat. Az eredeti épület szerkesztési elveit követve az új 22×44 m-es megosztható tornaterem is a tereplépcsőbe illeszkedik, egyensúlyt tartva megjelenő tömegek arányában, zöldtető kialakításával a meglévő, játszótérnek alkalmas sík tereprészt is tágítva. Terepszint alatt a meglévő tornateremmel és az új szárnnyal is összeköttetésben van, biztosítva az átjárhatóságot és a többirányú megközelítést.

A tervek engedélyeztetése folyamatban van, az elsőként megépülő általános iskolai szárny és a parkoló bővítése várhatóan 2017 szeptemberére készül el. Irodánk a Budapesti Német Iskolával szoros együttműködésben dolgozik azon, hogy a koncepció a bővítés mindkét ütemében maradéktalanul megvalósulhasson.

Tervezés éve

2015-2016

Bruttó szintterület

7 100 m²

Vezető tervező

Hartvig Lajos DLA

Építész tanácsadó

Scheffler + Partner Architekten BDA

Projektvezető tervező

Nagypál Viktor

Tervezők

Annus Zsuzsa
Bárdi Emese
Éles Péter
Ferencz Tamás
Guld Beatrix
Kádár Gergő
Kósa Luca Kornélia
Matus István
Mohammad Reza Ganjali
Novotny Nóra
Szabó Péter
Zajacz Judit

Építtető

Deutsche Schule Budapest Alapítvány

Címkék
budapesti német iskola, deutsche schule budapest, német iskola