OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Twist – Budapest City Tower irodaépület

Kiemelt projekt

Az irodaépület engedélyezési terveit a grazi Atelier Thomas Pucher építészirodával együttműködve dolgoztuk ki.

A XIII. kerület kerületi szabályozási terve lehetővé teszi a teljes építési terület elvi beépítését egy 30m magas épülettel, valamint a nyugati oldalon egy 90m magas toronyrész kialakításával. A tervezett kialakításban a zöldfelületek maximalizálása érdekében a teleknek csupán a Váci úthoz közelebbi oldalára terveztünk épületet. A terület több mint fele így szabadon marad közterületek kialakításával, a kisebb beépített alapterület ellenére az épület nagy magassága miatt mégis lehetséges cca. 42.000m2 alapterületet kiépíteni, így több mint 4.000 ember részére biztosíthatunk munkahelyet.

Az épület formája a Budapesti városszövet két egymást keresztező irányú hálózatára reagál, mely pont ebben a csomópontban fedi át egymást. A torony karakterisztikáját meghatározó csavarodás az alsóbb szinteken a Róbert Károly körúti irányultságokat követi. A felsőbb szinteken a torony tetején pedig átfordul és felveszi a Váci út által meghatározott, azzal párhuzamos illetve merőlege vonalakat. Az épületforma ezzel teremt szerves kapcsolatot a két szerkezeti rend között, teljessé teszi a városi szövetet és új térkapcsolatokat alakít ki a szomszédos épületek felé.

Az épület földszintje nyitottan fordul a kialakuló három közhasználatú tér felé. A külső tereket kiegészíti olyan belső funkciókkal melyek erősítik az épület és a környezet kapcsolatát, pl: teraszos kávézók, kereskedelmi és gasztronómiai egységek nyílnak a külső tér felé. Bejáratok az épület mind a négy oldalán megtalálhatóak. A főbejárat a kereszteződés és a metrókapcsolat felé irányul elsősorban a tömegközlekedéssel érkező látogatók fogadására. A Róbert Károly körúti oldalon a visszahúzott homlokzat alatt árkád alakul ki, mely extra területet szolgáltat a buszmegálló forgalmának, és szervesen integrálja a várakozóterületeket az épület karakterisztikájába.

A város és a csatlakozó úthálózat különböző pontjairól az épület – a csavarodásból adódó – más és más arcát mutatja. A homlokzat tagoltságát egy vízszintes lamella rendszer adja, mely az épületenergetikai mutatók szabályozásában és optimalizálásában, a szélterhek elosztásában és a belső terek vizuális komfortjának kialakításában is jelentős szerepet játszik. A részlegesen integrált terasz és erkélyterek az irodaterek meghosszabbításaként rekreációs és találkozó terekként funkcionálnak. A lamella rendszer kihangsúlyozza az épület szoborszerűségét, végtelen fény-árnyékjátékra adva lehetőséget, egyedi térélményt nyújtva minden irányból. A helyszín jellegéből adódóan – ahol az emberek legnagyobb része az épületet mozgás közben figyelheti meg – az épülettömeg dinamikusan változó képet ad az elhaladók számára.

Az északi oldalon nagy belmagasságú átrium teret terveztünk. Ez a tér a nagy alapterületű podeszt szintek belső iroda terei részére biztosít természetes megvilágítást az első és a hetedik emeletek között. A télikert jellegű tér földszintjén gasztronómia egységek szolgálják ki az irodai dolgozók és a környék lakóinak igényeit.

A lamellás kialakítás miatt az épület jobban ellenáll a rá jutó szélterheknek, valamint megakadályozza a közterületekre leforduló nagy sebességű széllökések kialakulását is.

Tervezés éve

2018

Bruttó szintterület

60.000 m2

Vezető tervező

Hartvig Lajos DLA
Thomas Pucher (ATP)

Projektvezető tervező

Kopasz László
Robert Lamprecht (ATP)

Építtető

VRK Tower Kft. (GTC Magyarország Ingatalanfejlesztő ZRt.)

Címkék
Budapest, irodaépület, magasház