2020. 05. 04.
Team
Wellbeing

„Minden épület hatással van az egészségünkre.”

Cimkék
csapat
egészség
jóllét
pandémia
új iroda
Well
well épület
well iroda
well standard
Wellbeing

A WELL iroda az új mérce

A BH-ban nagy gondot fordítunk munkatársaink jóllétére. 2018 óta a WELL standard megoldásait figyelembe véve támogatjuk a BH-csapat egészségét. A WELL standard egy olyan keretrendszer, mely 23 előírt és 200 választható elem alkalmazásával segíti a jólléthez szükséges körülmények létrehozását. Ahogyan egy tápanyagtáblázat megmutatja, hogy mely makro- és mikrotápanyagból mennyi található egy élelmiszeripari termékben, úgy mutatja meg a WELL ponttáblázata, hogy egy épület mennyire támogatja az épületet életvitel-szerűen vagy munkahelyként használó közösség egészségét. A keretrendszer rugalmasságából adódóan a WELL könnyen adaptálható változó követelmények és akár vészhelyzet, járvány idején is. Ennek megfelelően a WELL minősítést felügyelő IWBI nemzetközi szakértőkből COVID-19 munkacsoportot szervezett, hogy a járvány tapasztalatait mielőbb beépíthessék a standard új verziójába. Amíg azonban ez elkészül, addig sem maradunk támpontok nélkül, hiszen a WELL számos eleme eleve segíti a felhasználók immunrendszerének támogatását. Erre mutatunk néhány WELL fejezetet, illetve olyan példát, amit mi is alkalmazunk a BH-ban.

KÖZÖSSÉG TÉMAKÖR

A jelenleg zajló pandémiát a WELL egészségügyi vészhelyzetként értelmezi. Vészhelyzet esetén sokat segít, ha korábban készült vészhelyzeti terv és gyakorlat. A WELL közösség / felkészülés vészhelyzetre fejezet arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy a saját szervezetükre dolgozzanak ki tervet az említett egészségügyi vészhelyzet (pl. fertőző betegségek) esetére, de ajánlott természeti katasztrófa (szélvihar, földrengés, hőségriadó), tűzeset, technológiai vészhelyzet (pl. áramszünet, robbanás) és emberi eredetű veszélyhelyzet (pl. terrorizmus) esetére is megfelelő gyakorlat megalkotása. (1)

A védőoltások védelmet nyújtanak több veszélyes fertőző betegség ellen. A WELL épületek választhatják a közösség / közösségi immunitás program megszervezését, ahol gondoskodnak arról, hogy a munkavállalók megkapják a kötelező védőoltásokat, illetve információt kapjanak arról, hogy a kötelező védőoltásokat hol érhetik el. A standard egy kredittel jutalmazza a projektet, ha a szezonális oltások beadását a munkáltató 50%-ban támogatja.

Magyarországon a listavezető megbetegedések közé tartoznak a stresszel kapcsolatos megbetegedések. A WELL épület stressz menedzsment tervvel, tréninggel és oktatással segítheti a munkavállalókat, valamint ezeken felül három wellness szolgáltatást is nyújtania kell, például fitnesz lehetőségek, gyermekfelügyelet vagy mindfulness tréning formájában. Irodánkban rendszeresek a WELL közösségi programok: kiállítások, menedzseri tréningek, hátmasszázs, az új irodánkban pedig relaxációs helyiséget is tervezünk kialakítani.

Irodánkban rendszeres WELL programokkal ösztönözzük egymást a fizikailag és mentálisan egészséges életmódra; szóban, hírlevélben és plakátokon is.

VÍZ TÉMAKÖR

Az utóbbi hónapokban mindenki alaposan megismerte a fertőtlenítő kézmosás menetét. Az ideális mosdókialakításhoz a WELL standard is nyújt támpontot. Irodánkban a fertőtlenítő kézmosás mellett WELL szerinti kézszárítást is biztosítunk, papírtörlőkkel. Új irodánkban pedig HEPA-szűrős kézszárítókat helyezünk el a mosdókban.

A víz nemcsak a most nagy figyelmet kapó kézmosásban nyújt szerepet, hiszen a víz elsődleges folyadékforrásunk. Az ivóvízminőség jelentőségének megismerése céljával néhány hónapja workshopot szerveztünk. Előadónk Azari Katalin vegyészmérnök volt, aki arra is rávilágított, hogy építészként mit tehetünk azért, hogy megfelelő ivóvíz folyjon az épületekben.

Bár a budapesti ivóvíz a forrásánál jó minőségű, felhasználóhelyi minősége tovább fokozható helyi vízszűréssel. Irodánkba ezért beszereztünk egy ólomszűrésre is minősített helyi vízszűrőt, amivel környezettudatos módon juthatunk a legjobb minőségű ivóvízhez. Kollégáinknak kedvezményes ólomkockázat elemzést vagy vízszűrő vásárlási támogatást biztosítunk, hogy a home office ideje alatt is biztonságos, ólommentes vizet ihassanak otthonaikban.

MOZGÁS TÉMAKÖR

A home officeban töltött hetek, hónapok vélhetően könnyen vezetnek mozgásszegény életmódhoz, de a nyolc órán át végzett ülőmunka is bizonyítottan jelent egészségügyi kockázatot. A rendszeresen végzett mozgás, sport kiemelt szerepet kap irodánk életében. Többen járunk közösen focizni, sokan futunk és részt veszünk futóversenyeken is, valamint heti rendszerességgel zajlik irodai torna a BH-ban. A pandémia idején mindez módosult, de nem szűnt meg. A tornaórák online formában zajlanak, a futók pedig nem csoportban, hanem önállóan futnak, megosztva egymással eredményeiket. A foci újraindulására azonban sajnos még várni kell.

A folyamatos ülőmunkát a WELL standard ergonomikus bútorok használatának előírásával is szeretné megtörni. E célból irodánkban ergonomikus, dönthető, felhasználóra állítható irodai székeket használunk. A munkavállalóknak lehetőségük van álló munkahelyen is dolgozni. A WELL-ben kredit szerezhető a jól látható, napi folyamatokba integrált lépcsőkialakításért, ami a jelenlegi irodánkban is teljesül, az új irodánkban viszont kiemelt szerepet kap.

TÁPLÁLKOZÁS TÉMAKÖR

Az egészség megőrzésének egyik alapja a minőségi táplálkozás. A nemzetközi élelmiszerellátó láncok sérülésével felértékelődik a közelben termelt élelmiszerek szerepe. A WELL táplálkozás / helyi élelmiszertermelők fejezetben kredit szerezhető, ha az épülettől 800 méteren belül piac található vagy az épületben lehetőséget adnak helyi termelők heti árusítására. Kedvező, hogy új irodánk mindössze 300 méterre lesz a Fehérvári úti piactól.

Az ember immunrendszerének állapotát nagymértékben befolyásolja az elfogyasztott ételek minősége. A WHO ajánlása alapján naponta közel fél kg zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. (2) Világszerte ennél alacsonyabb a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ami elhízáshoz, szívbetegséghez, 2-es típusú cukorbetegséghez, rákhoz és magas vérnyomáshoz vezet. A helytelen táplálkozás évente három millió ember haláláért és 1,2 milliárd fogyatékkal leélt életévért (un. DALYs) felelős. (3) A helyes táplálkozásra ösztönzés érdekében két alkalommal tartottunk irodánkban dietetika előadást, ami az egyik legnépszerűbb WELL programunk volt személyes és online formában is. Az irodában kihelyezett napi zöldség- és gyümölcstál szintén nagyon népszerű. WELL galériánk kiállításmegnyitóin is szem előtt tartottuk az egészséges vendéglátást gyümölcs, cukormentes limonádé és friss smoothie formájában.

FÉNY TÉMAKÖR

A természetes fény nélkülözhetetlen az emberi bioritmus és hormonháztartás megfelelő működéséhez. A WELL-ben alapkövetelmény, hogy a homlokzati üvegfelület az alapterület minimum hét százaléka legyen, az opcionális követelmény szerint ez a méret az alapterület tíz százaléka. Az OTÉK előírásaival összhangban a természetes megvilágítást a jelenlegi és az új irodánkban is szavatolni tudjuk. Minden ablakfelületen külső vagy belső árnyékolóval biztosítjuk a káprázásmentességet. Új irodánk mesterséges világítástervezése során figyelembe vesszük a WELL ajánlásait is.

ANYAGHASZNÁLAT TÉMAKÖR

A WELL standard opcionális eleme a takarítási irányelv, melyben azonosítjuk a ritkán és gyakran érintett felületeket, hiszen ezek eltérő típusú takarítást igényelnek. Ebben az irányelvben szerepel azoknak a tisztítószereknek a felsorolása is, melyek hatékonyak, ugyanakkor nem jelentenek veszélyt az élővilág számára. A takarítási irányelvbe könnyen beemelhetők kifejezetten járvány idején vagy az épület újranyitásakor alkalmazandó fejezetek.

LEVEGŐ TÉMAKÖR

A WELL legfontosabb témaköre a megfelelő beltéri levegőminőség biztosítása. A beltéri levegő minősége hatékonyan fokozható levegőminőség monitorozással, pl. CO2 szenzorokkal, aktívszén szűrővel vagy UVGI fertőtlenítéssel. Új irodánkban 100% frisslevegő befúvással, azaz használtlevegő visszakeverése nélkül biztosítjuk a jó levegőminőséget. A munkatársak kényelme érdekében nyitható ablakok is lesznek. A beáramló levegő minőségéről aktuális információ az irodától nyolcszáz méterre fekvő Kosztolányi Dezső téri levegőminőség-mérő állomás adatai alapján lesz elérhető. Ez a mérőállomás közelebb van, mint a standard szerint megkívánt négy km.

WELL standard témában ajánljuk a HuGBC új, ingyenes WELL Kanapé webinarium sorozatát, amire itt lehet regisztrálni.
https://www.hugbc.hu/greentalk-well-kanape

A Miért lesz a WELL Building Standard előadás már visszanézhető.
https://www.youtube.com/watch?v=d5xfbscTziQ&feature=youtu.be

„Minden épület hatással van az egészségünkre.”
Az épületet-tervezők, építők és üzemeltetők mindannyian egészségügyi dolgozók, hiszen munkájuk eredménye kihat az épületfelhasználók rövid és hosszútávú egészségére – vallja Boris Lushniak, akitől a fenti idézet is származik. (4)

Kurucz Regina
WELL Faculty
HuGBC WELL Munkacsoport vezető

Forrás:
1) https://v2.wellcertified.com
2) World Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases-Report of the joint WHO/FAO expert consultation. 2003. https://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/trs916/intro/en/.
3) Murray CJL, Vos T, Lozano R, et al. Disability-adjusted life years (DALYs) for 291 diseases and injuries in 21 regions, 1990-2010: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380(9859):2197-2223. doi:10.1016/S0140-6736(12)61689-4.
4) https://www.hugbc.hu/greentalk-well-kanape

A fotókat az iroda munkatársai készítették.

Rólunk

Felelősségteljes építészet

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért arra törekszünk, hogy a megbízói igények kielégítése mellett időtálló, környezetbarát és szerethető épületeket hozzunk létre.

Beszélő építészet című podcastunkban meghívott szakértőkkel beszélgetünk az építészet fenntarthatóságáról alkotott nézeteinkről.