Szálloda

Négycsillagos szálloda a Csengery utcában

Tervezés éve
2007
Bruttó szintterület
7 400 m2
Vezető tervező
Hartvig Lajos DLA
Projektvezető tervező
Éles Péter
Tervezők
Dávid Anita, Éberling Dalma, Portik Adorján, Szilágyi Zsófia
Építtető
Alfa Group Facility Management Kft.

Budapest VI. kerületében, Terézvárosban, a Csengery utca 31. címre tervezett négycsillagos szálloda 168 szobával és egy 140 fős konferenciateremmel rendelkezik. Az épület szintszáma: három szint mélygarázs + földszint + nyolc emelet, azaz összesen 12 szint. A saroktelek egyik utca frontja utcafrontja a Csengery utcán helyezkedik el, míg a másik a környék egyik jelentős zöldfelületére, a Hunyadi térre néz.

A négycsillagos szálloda tervezési programjának összeállításánál alapvető szempont volt a maximálisan kialakítható szobaszám elérése. A szálloda alapvető funkcióin: lobbyn, étteremen és báron kívül konferenciatermet is terveztünk. Az épület alatt három szinten mélygarázst terveztünk, itt találhatók még a hotelüzem kiszolgáló helységei: a dolgozói öltözők, a tartózkodó és a raktárhelyiségek. A földszinten a közönségforgalmi terek a belső udvar és a Hunyadi téri homlokzat közé szerveződnek. A kiszolgáló funkciók a Csengery utca felőli oldalra szerveződnek. A szálloda főbejárata a Hunyadi tér felől nyílik. A bejárattól jobbra található a recepció és a lobby, szemben pedig a felvonók. A lobby térhez kapcsolódik az étterem és a bár. Az étteremben, amely a belső kertre néz kb.100 főt lehet egyszerre leültetni. A kertkapcsolat lehetőséget biztosít étkező terasz kialakítására.

A galéria szint nem lett teljesen beépítve annak érdekében, hogy a lobbyban nagyobb, reprezentatívabb belmagasság alakuljon ki, míg ahol ez nem feltétlenül szükséges – étterem, konyha – megmaradjon a kb. három méter tiszta belmagasság. A galériára került a mobil falakkal megosztható kb.140 fő kapacitású konferenciaterem és a hozzá kapcsolódó előtér. Az előadótermekhez a lobbyból induló elegáns egykarú lépcső által lehet feljutni. Az épület főbejárata feletti terasz is ehhez a szinthez kapcsolódik.

A szobaszintek középfolyosós elrendezésűek, amelyeket a sötét sarokban elhelyezett lépcsőházi magra fűztünk fel. A szobák túlnyomó többsége kétágyas. Az épület sarkán a felsőbb szinteken reprezentatív lakosztályokat alakítottunk ki.

Az épület sarkon helyezkedik el, a két csatlakozó szomszéd párkánymagassága között jelentős különbség van. Ezt a különbséget a tervezett épület a tömegjátékkal hidalja át. Az alsó szobaszinti tömeg párkánymagasságával igazodik a Hunyadi téri alacsonyabb szomszéd magasságához, amely egyben a környékre jellemző magasság is. A felső szobaszintek tömege pedig a Csengery utcai magasabb szomszédhoz igazodik.

Galéria