Kiemelt
Kultúra/Oktatás

Dunaújvárosi Főiskola – Menza

Tervezés éve
2006
Bruttó szintterület
850 m2
Vezető tervező
Hartvig Lajos DLA
Projektvezető tervező
Éles Péter
Tervezők
Földes László, Gönczi Orsolya
Építtető
Strabag MML Kft.

A Dunaújvárosi Főiskola [DUF] a 2000-es évek fejlesztéseinek köszönhetően egy európai színvonalú campus várossá nőtte ki magát, irodánk tervezési feladata a kollégium épületéhez csatlakozó menzaépület átalakítása, bővítése és a hozzá kapcsolódó főzőkonyha korszerűsítése volt.

A költségek racionalizálása miatt, a főfunkciót magába foglaló – 1980-as évek elején épült – épületrész acél tartószerkezete és a tető rétegei megtartásra kerültek, a hozzá kapcsolódó vizesblokkot és bejáratot tartalmazó kiszolgáló épületrész teljes egészében elbontásra került.

Így a menza fogyasztóterének tömegét megtartva, az elé terveztük az új, bővített funkciókat, két „dobozba” foglalva. A nagyobb új „dobozba” került az elegáns különterem, ennek folytatása belül az önkiszolgáló tálalórész. A kisebb „doboz” foglalja magába a vizes blokkot, a ruhatárat illetve a menza felé működő italpultot. Az étterem főbejárata a Dózsa György út felől a két „doboz” között helyezkedik el.

A külső megjelenés fő szempontja az volt, hogy a meglévő szerkezetű menza és az új bővítmények (a funkciójukból eredően is) elkülönüljenek egymástól. A táblás kompakt lemez burkolatú „dobozok” a paneles fémlemez homlokzatburkolattal ellátott menzaépületből nőnek ki az utca felé. A funkciójukból adódóan eltérő nyílásrendjüket, perforált falburkolati elemekkel fogtuk össze, tettük játékosabbá.

Galéria