Kultúra/Oktatás

Globall Hotel – lelátó bővítése

Tervezés éve
2013
Bruttó szintterület
820 M2
Vezető tervező
Bánáti Béla
Projektvezető tervezők
VARGA BORI
Tervezők
Építtető
Globall Sport & Wellness Hotel

A meglévő 240 férőhelyes lelátó bővítését a legkevesebb hozzáépítéssel, gazdaságos, helytakarékos módon kellett megoldanunk. A bővítés alapvető célja a nézőszám növelése volt 400 főre.

A meglévő építészeti koncepciót – úgymint acél tetőszerkezet, monolit vasbeton felületek, festett fém korlátok- megtartottuk. A bővítés az épületet nem hossztengelyében növelte, hanem magasságában és mélységében fejlesztette tovább. A lelátó meglévő 3 sorának 6 sorossá bővítése a meglévő vasbeton magra támaszkodó új szerkezet kialakításával és minimális toldásával történt. A bővítmény magába foglalja az új vizesblokkokat, a büfét és a raktárakat, valamint a megfelelő feltáráshoz két új lépcsőt is.

Az épület bővítése együtt járt a meglévő tető és az azt alátámasztó acélszerkezet, valamint a vasbeton hátfal részleges bontásával. Az épület tömegét a középtengelyben egy meglévő pályavilágító oszlop osztja, amelyet a bővítés során a falakkal ki kellett kerülni. A beugrás miatt a tömeg kétfelé válik, az eredeti állapothoz képest kevésbé monoton.

A déli homlokzatot meghatározó elemek, a magas keskeny, résszerű, üvegezett nyílások, kilátási lehetőségét adnak a hátsó, az épület mögötti pályák felé, ugyanakkor szélvédett helyet biztosítanak a lelátón tartózkodók számára. Az épület karakterét a déli homlokzaton elhelyezett élénk színre festett, ezzel is kiemelt, lépcsőkarok adják, amelyek kijelölik, messziről meghatározzák az épület bejáratait. A lépcsők olyanok, mint a vastag színes kartonból hajtogatott lemezek. Előtetővé, majd terasszá válnak, leforduló függőleges szakaszaik pedig funkciókat választanak el egymástól.

Galéria