Kiemelt
Kultúra/Oktatás
Szálloda

Globall Hotel – uszodaépület

Tervezés éve
2013
Bruttó szintterület
2 600 M2
Vezető tervező
Bánáti Béla
Projektvezető tervezők
KÁTAI ÉVA, ÉLES PÉTER, VARGA BORI
Tervezők
CZÉGENI CSABA, SZÉKELY ÁGNES, VASS ZOLTÁN,
Építtető
Globall Sport & Wellness Hotel

A Telki Globall Hotel 2009-ben épült Bakonyvári Sándor tervei alapján. Négy év elteltével a szálloda úgy döntött, hogy fedett uszodát létesítenek és az új épületszárnyban helyezik el a wellness terület új helyiségeit is.

Az eredeti tervező a program összeállításában még részt vett, de nem tudta vállalni a feladatot. A megbízást pályázaton nyertük el.

Meglévő épületet bővíteni mindig kihívás. Az adott beépítési szituációtól és a koncepciótól függően változó az új és a régi épületrész építészeti hangsúlya, helyzete az újonnan létrejött épületegyüttesben. Egy biztos, az újnak a régitől markánsan megkülönböztethetőnek kell lennie.
Egy néhány éves épület bővítésekor viszont ez az alapelv nem alkalmazható mereven. Ugyanakkor az épület „továbbépítése”, az eredeti architektúra másolása sem járható út.

Sikerült megvalósítanunk, hogy a régi és az új épületrészek ne kerüljenek egymással alá- és fölérendeltségi viszonyba, hanem egyenrangúak legyenek.
Az új épületszárny arányaiban és jellegében azonos a régi szárnyakkal, enyhe lejtésű nyeregtetős tömegű. Ugyan nem a meglévő épület téglaburkolatos lyukarchitektúráját folytattuk, de olyan anyaggal (korcolt fémlemezzel) burkoltuk a tömeget, amit a szálloda tetőfedésénél eredetileg is alkalmaztak. Az antracit színű tömeg komolyságát piros kompaktlemezből készült homlokzati felületek és pácolt fa tolóárnyékolók oldják.

Az anyaghasználatnak és a tömegalakításnak köszönhetően a csatlakozás a nyaktagok ellenére nem egy laza, leszakadó kapcsolat, hanem egyértelmű és hangsúlyos, a meglévő épületrészből nőtt elem.

A wellness- és spa szárny belsőépítészeti terveit a Kroki Stúdió készítette.

Galéria