Kiemelt
Műemlék
Szálloda

Hotel – Hold utca

Tervezés éve
2012
Bruttó szintterület
11.060 m2
Vezető tervező
Bánáti Béla
Projektvezető tervezők
Kiss Noémi, Korintus Gábor
Tervezők
Lénárt Szabolcs, Csordás Mónika, Balázs Marcell, Czégeni Csaba
Építtető
ABCD 2007 Szolgáltató Kft.

Az eredeti négyemeletes, alápincézett, zárt udvaros, magas tetős ház az 1870-es évek közepén a Magyar Vasút Társaság számára épült Dötzer Ferenc tervei alapján. A II. világháborút követően lakóházból irodaházzá alakították, emeletet építettek rá és részben beépítették az udvarát.

A 4 csillagos szállodává való átépítés során a meglévő épület  jelentős része elbontásra kerül, csak a városképi védelem alatt álló három eredeti utcai homlokzat marad meg. Az új belső magban a 150 hotelszobán  és a szálloda alapfunkcióin – lobby, étterem, bár – mellett bálterem, konferenciatermek,  fitnesz- és wellness részleg kerül kialakításra.

A 4 szintes, XIX. századi homlokzat főpárkánya felett 45 fokos szög alatt „megbúvó”, 3 szintes, egységesen kezelt  emeletráépítés készül. Ennek első szintjén 2-3 ablakonként összefogott tetőfelépítmények között a tetősík lefut az eredeti főpárkányig, a felette levő két szinten látszólag esetleges kiosztású, de az alatta levő homlokzati rendhez igazodó, tetősíkban elhelyezett nagyobb nyílásokat helyeztünk el. Az eredeti főpárkány feletti 3 szintes tető fémlemez fedésű, a tető teljes felülete előtt vízszintes lamellázat  fut, az ablakok előtt mozgatható kivitelben.  A két sarokkupolát átértelmezett formában megtartjuk, mert az épület képéhez hozzátartozik.

Galéria