Kiemelt
Kultúra/Oktatás

Kecskemét Campus Oktatási Épület

Tervezés éve
2015
Teljes Campusberuházás bruttó szintterülete
40500 m²
Generáltervezés
Lima Design Kft.
Építészeti generáltervezés
Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Vezető tervezők
Hartvig Lajos DLA, Bánáti Béla, Nyéki Gábor (Lima Design Kft.)
Projektvezető
Kopasz László
Projektvezető építészek
Székely Ágnes, Dr. Bérces László
Építésztervezők
Bárdi Emese, Bukta Csaba, Ferencz Tamás, Guld Beatrix, Kádár Gergő, Kósa Luca Kornélia, Palkó Szilvia, Stircz György, Szatmári Szabolcs
Építtető
Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

A campus tervezése során olyan intézmény létrehozása volt az építésztervezők célja, mely funkcióiban előremutató trendet képvisel, ily módon nemcsak a jelen igényeit szolgálja ki, hanem azoknak az elvárásoknak is megfelel, melyek várhatóan intenzíven jelen lesznek az oktatás jövőjében.

Az innovativitás szembetűnő példája a nagy előadóterem és a tőzsdetojás. Előbbi kialakítása a változó méretű csoportok praktikus kiszolgálása érdekében szabadon variálható: a terem színpadtechnikával ellátott, így az 500 fős előadóból három terem – egy kb. 300 fős, egy 120 fős és egy 80 fős – hozható létre két kör alaprajzú, emelkedő padozatú térrész elforgatásával. Ez a technika lehetővé teszi, hogy egy helyszínen egymástól szeparáltan folyhassanak nagyobb létszámú előadások. A teremrészek egybenyitásával pedig szélesebb közönség befogadására is lehetőség nyílik.

Az aulában „függő” – nyolc ponton sodronykötelekkel kifeszített – tőzsdetojás funkcionalitásában és építészetileg is különlegessége az épületnek: tér a térben. Az acélból készült, 13 méter magas, közel 88 tonnát nyomó objektum oktatótérként funkcionál, három méterrel az aulaszint fölé függesztve. Egy tablet-teremnek és egy tőzsdeteremnek ad helyet, ahol a hallgatók megfelelő műszaki és technológiai hátteret kapnak a gazdasági élet modellezéséhez.

Az épület legfőbb erényeinek egyike a logikus, könnyen kiismerhető, jól átlátható alaprajzi elrendezés. Két alapegységre tagolható az épület. Az északi oldalon helyezkednek el az oktatási termek, a déli oldalon a tanszékeket működtető irodák találhatók, középen pedig a tágas aula, benne a tőzsdetojással. A tervezési koncepcióból adódóan komfortosan használható térrendszer jött létre, ami a használók kiegyensúlyozottságát is elősegíti.

Az épület innovativitása annak környezettudatosságában is tetten érhető; számos megújuló energiaforrást felhasználó rendszer került megvalósításra. A fűtési-hűtési igényt víz-víz üzemű hőszivattyúk elégítik ki, a hőveszteséget felületfolytonos, vezérelhető hőszigetelő-árnyékoló lamellarendszer csökkenti, míg a szellőzést hővisszanyerő-rendszer alkalmazása támogatja. Az épület energiaellátását a tetőn elhelyezett napelemek fenntartható módon egészítik ki. A csapadékvíz gyűjtésére alkalmas záportározók is helyet kapnak a campuson, ily módon az öntözési igény egy része ennek felhasználásával biztosított.

A Kecskemét Campus Oktatási Épülete innovativitása eredményeként megfelel az oktatás 21. században támasztott elvárásainak, ily módon ideális helyszíne a jelen diákjai fejlődésének, kibontakozásának.

Galéria