Kultúra/Oktatás
Területfejlesztés

Kormányzati Negyed – pályázat

Tervezés éve
2007
Bruttó szintterület
144 00 m2
Vezető tervezők
Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA
Projektvezető tervező
Székely Ágnes
Tervezők
Dávid Anita, Fullár András, Kramm Ádám †, Petró Margó, Veres Zoltán,
Építtető
Kincstári Vagyon Igazgatóság

Többszintes város:

Legelső alapelv, hogy a gyalogosok alapvetően a földszinten közlekedhessenek, lehetőleg minél kevésbé akadályoztatva. Ezért minden más közlekedési eszközt, a villamos kivételével, a létesítmény közelében a föld alá telepítettünk.

„Zöld árnyék” útvonalak

Koncepciónk második alapelve volt nagy egybefüggő zöldterület létrehozása, ami a belváros lakóinak pihenését szolgálja. Ezért a vágányokat lefedtük, összekötöttük a Westend tetején kialakított parkkal, és kifuttattuk az Állatkertig. Célunk, hogy a várost minél sűrűbben hálózzák be a „Zöld árnyék” útvonalak. A tervezett zöldfelületekkel a Városliget bekapcsolódik a belváros parkjainak hálózatába.

A minisztériumok térbeli összeköttetése

A kormányzat épületeit alapvetően munkahelyekként, nem pedig hatalmi szimbólumként kezeltük. Ennek megfelelően kialakításukkor elsődlegesek voltak a funkcionális és környezetvédelmi szempontok.

Flexibilitás

  • Napi” flexibilitás: a minisztériumok kiszolgáló helyiségei és a konferenciaközpont egy közös neutrális közlekedőterületre fűződik fel, ami okos használat mellett csökkenti a torlódások esélyét.
  • Évi” flexibilitás: a vasút felőli háromszintes épületszárny biztosítja a minisztériumok közötti területátadások lehetőségét.
  • Négyévi” flexibilitás: Egy épületen belül tehát több minisztérium is kialakítható, illetve, kettő, vagy több épület használata össze is vonható.
  • Állandó” flexibilitás: az épületek szintenként két közlekedő- és vizes maggal rendelkeznek, ezeken kívül az irodaterületek szabadon alakíthatók bármely irodaszisztémában.

Megközelítés a Teréz körútról

A területnek a várossal való legfontosabb érintkezési felülete a Teréz Körút és a Nyugati tér. Ezért a létesítmény főbejáratait innen nyitottuk: a West Endet, az átalakított Nyugatit, a Kormányzati Negyedet, és az Alkotmánybíróságot. A főbejáratok rávezetés-igényét szolgálja a Nyugati tér és a Teréz Körút parkosítása, a gépkocsiforgalom térszint alatti elhelyezése. A Metró áruházat elbontjuk, az előtte levő teret szintén parkosítjuk.

A vágányok kitelepítése a Nyugatiból

A Nyugati Pályaudvar épületéből a vágányokat kitelepítjük, a vágányvégeket egy vonalba hozzuk a West End melletti vágányokéval. A Nyugati épületében Mozdonypark kap helyet, a vágányok helyére fákat ültetünk.

A vágányok lefedése

A vágányok fölötti zöld tető a Nyugatinál kezdődik, és a Dózsa György útnál ér véget, növényzettel összekötve a Nyugati teret a Városligettel. Méretei folytán a belváros egyik legjelentősebb pihenőterületévé válhat, ami fontos lakossági igényeket elégítene ki természetesen rengeteg zöldfelülettel.

A Podmaniczky utca vitalizálása

A Podmaniczky utca a létesítmény legfontosabb megközelítési útvonala. Fontos, hogy vonzó, pezsgő életű városi sétálóutca váljék belőle ezért a gépkocsiforgalmat a térszint alá helyeztük.

Ütemezés

Az ütemezés kialakításánál arra törekedtünk, hogy az első ütem a kiírásnak megfelelően a teljes Kormányzati Negyedet magába foglalja, de a másodlagos funkciók megépítése csak legkisebb mértékben váljék szükségessé.

Közfunkciók a Teréz körútra

A Kormányzati Épületegyüttes Teréz körút felőli bejárati épülete alapvetően olyan funkciókat tartalmaz, amelyek a civilek számára is megközelíthetők alacsonyabb szintű biztonsági fokozatuk miatt. Az épület nyitottságot, átláthatóságot, demokráciát sugall, két oldalról közpark övezi. A magasabb biztonsági fokozatú kormányzati épületekkel beléptetőn keresztüli kapcsolatot alakítottunk ki.

Emblematikus bejárat

A Kormányzati Épületegyüttes megközelítése a Teréz körút felől a „Kedvező kilátások hídja” alatt a Kommunikációs téren át történik, ami az aktuális kormányzat 4 éves programjának legfontosabb elemeit mutatja be időszakos multimédia kiállítás formájában.

Funkcióséma

Egyetlen funkcionális egységként történő kialakítás, átmenő külső forgalom nélkül.
Könnyű megközelíthetőség
A Teréz körút közelsége

Galéria