Iroda
Kiemelt
Lakó
Területfejlesztés

Liget City

Tervezés éve
2020
Bruttó szintterület
71 260 M²
Vezető tervező
Hartvig Lajos DLA
Projektvezető tervező
Náray Katalin
Scrum Master
Székely Ágnes
Tervezők
Bánáti Bodó, Czibulyás Fruzsina, Fényes Kitti, Kádár Gergő, Márton Annamária, Péter Márk Gyula, Szloboda Gergő, Trinh Hai Dang
Építtető
A Szászországi orvosok és állatorvosok nyugdíjalapja (SÄV, GER) és a Zeitgeist A.M., IDPM consultant
Year of design
2020
Gross floor area
71 260 M²
Lead designer
Lajos Hartvig DLA
Project lead-designer
Katalin Náray
Scrum Master
Ágnes Székely
Designers
Bodó Bánáti, Fruzsina Czibulyás, Kitti Fényes, Gergő Kádár, Annamária Márton, Márk Gyula Péter, Gergő Szloboda, Dang Trinh Hai
Építtető
A Szászországi orvosok és állatorvosok nyugdíjalapja (SÄV, GER) és a Zeitgeist A.M., IDPM consultant

Budapest egyik legnagyobb, fejlesztésre váró területe a VII. kerületben, Erzsébetvárosban fekszik. A fővárosban egyedülálló lehetőségekkel bíró terület megújítására nemzetközi ötletpályázat jött létre. A végleges terv várhatóan a legjobbnak ítélt pályaművek összességéből jön létre. A pályázaton a Bánáti + Hartvig Építész Iroda is indult.

A BH terve a kiíró igényeire reflektálva, a környék architektúrájával párbeszédet kialakítva jött létre. Cél volt a beépítés lazítása és a zöldterületek növelése, továbbá az egykori külvárosi lakóházak közé ékelődött iparterület jelentős építészeti örökségének megóvása és kiemelése, méltó funkcióban történő helyreállítása. Az épületek jelenleg meglévő rendeltetése a tervek szerint megmarad, egy kollégiummal egészül ki a befektetői elképzelés szerint, ezzel kiszolgálva a környéken található felsőoktatási intézményeket.

A Rottenbiller, Damjanich, Bethlen Gábor és Dembinszky utca által határolt tömb az elmúlt időszakig hányattatott sorsot élt meg, aminek oka eltérő sajátosságokra vezethető vissza. A terület több tulajdonos kezében volt, ami nem tette lehetővé annak egységes és egyidejű fejlesztését, illetve a szabályozási terv kötöttsége sem támogatja a blokk komplexen kezelhető tervezhetőségét. Azáltal, hogy a terület egy kézbe került, és a tulajdonos célja egységes koncepció mentén megújítani a területet, az említett akadályok megszűnni látszanak.

A terület fejlesztése a minőségüket vesztett épületek bontása nélkül nem volt elképzelhető, ily módon az érintett terület korábbi tulajdonosának jogerős engedélyezési tervei által a bontás megtörtént, a műemlékvédelem alatt álló épületeket nem érintve. Ezt, az immár megújult területet alapul véve hozta létre a pályázatra benyújtott tervét a BH.

A Liget city bár nevében reflektál a tőle nem messze fekvő Városligetre, a közparkhoz nem kapcsolódik, az azt érintő beruházással nincs összefüggésben.

Galéria