Kiemelt
Kultúra/Oktatás
Területfejlesztés

Pázmány Péter Katolikus Egyetem campus

Tervezés éve
2021
Bruttó szintterület
50000 m2
Vezető tervező
Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA, Vesztergom Ádám (Arch-Studio)
Projektvezető tervező
Náray Katalin
Tervezők
BOTTKA ANDRÁS, FÉNYES KITTI, KOVÁCS GERGELY, NÉGYESSY ADRIENN, PÉTER MÁRK GYULA, ROSTÁS NIKOLETT, MAJA TOSHIKJ
Közreműködők
Balázs Lili, Berecz Márti, BUDAI ROXÁNA, DANIEL FRANCIS CRAYMER, Csepi Dániel, Fehér Csilla, FERENCZ TAMÁS, LŐCSEI VERA, PÁKOZDY PETRA ZITA, SZEKERES ATTILA, Szűcs-Tassy Karina, ZAJACZ JUDIT
Fenntarthatósági szakértő
Hartvig Áron
Megrendelő
BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.

Pályázati tervünk teljes építészeti koncepciója a fenntarthatóságra, a körforgásos építészet alapelveire épül. Meggyőződésünk, hogy a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok érvényesítése okos, körültekintő tervezéssel nemcsak nem jár használhatósági kompromisszumokkal, gazdasági hátránnyal, de a beépítési módban, a környezetrendezésben, az épületek homlokzatainál, anyaghasználatában és belsőépítészetében meg tudja teremteni a saját, újfajta esztétikáját, ami tartalmában és történetében több mint a pillanatnyi új megteremtésének steril esztétikája. A beépítés, az építészeti formálás, az anyaghasználat egységesen ennek az alapvetésnek a következménye és megjelenítése a tervünkben.

A terület revitalizációjával a városi szövetbe úgy illeszkedhetnek az új funkciók, hogy a tervezett épületek, átalakítások lehetőséget adjanak korszerű munkahelyek kialakítására, az elmélyült munkára, közösségi életre, és inspiráló környezetet teremtsenek, mely segíti a hallgatókat a tanulásban, felkészülésben. Szerves része kell, hogy legyen a városi életnek, és kiegészítése a PPKE szomszédos telektömbön álló intézményének.

Pályázatunk a fenti igények maximális kielégítése mellett nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, környezettudatosságra és gazdaságosságra, legyen az építési, vagy üzemeltetési költség. Koncepciónk vezérelve a minél magasabb fokú újrahasznosítás volt, ami járulékos következményként a legjobb beépítési paramétereket, tágas, belső zöldterületeket, igazi egyetemi campus életérzést hozta magával.

A tervezés egyik legfontosabb szempontrendszere volt az új campus integrálása a városi szövetbe. Erre nagyon jó lehetőséget adott a megtartott, újragondolt és az új építésű szabadon álló épülettömbök közötti tengelyek kialakítása. Ezáltal a tervezett beépítés a telektömb mind a négy irányába nyit a városi szövet felé. A campus nyitottságával megvalósítja az oktatásközpontú városi jelenlétet, és hatékonyan vonzza be a gyalogos és kerékpáros közlekedést. A belső területek fedett-nyitott terei, mindenki számára nyitott étterem és kávézó teraszai, zöld piknikező és pihenő kertjei, a street work out pálya és fákkal övezett árnyas sétányai élhető és magas színvonalú integrált városi tereket hoznak létre.

A klímaváltozás elleni küzdelemben kiemelt fontosságú, hogy előremutató példákkal utat mutassunk mindenki számára. Számos fenntartható középület látott már világot, ami azóta az adott város egyik jelképévé is tudott válni. Ezt a trendet erősítheti tovább a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa. A meglévő épületek újrahasznosításánál törekedtünk a legkevesebb bontásra, és hogy megtaláljuk az ideális arányt a gazdaságosság, üzemeltethetőség, funkcionalitás és környezettudatosság mátrixában úgy, hogy városépítészetileg is a legjobb megoldást kapjuk. A hosszabb felújítási ciklusú anyaghasználat és berendezések alkalmazása mind a fenntarthatóság jegyében történt. A campus megtervezése során különös figyelmet fordítottunk arra, hogy az építkezés a lehető legkevesebb CO₂ kibocsátással járjon. A fenntarthatósági elemzés során számszerűsítettük az épületek meghagyásával megtakarított CO₂ mennyiséget, valamint az új épületek létrehozásával összeköthető kibocsátás kompenzálásának költségét. A tervezési területen lévő nyolc bonható épületből kettőt szeretnénk megtartani és újraértelmezni kollégiumként, illetve könyvtárként. Mivel az építőanyagok előállítása jelentős kibocsátással jár, így az, hogy két ekkora méretű épületet újragondolunk, ahelyett, hogy elbontanánk és újat hoznánk létre, hatalmas környezeti terheléstől óvja meg a várost.

Galéria