Kiemelt
Lakó

Társasház – Pannónia utca (pályázat)

Tervezés éve
2015
Bruttó szintterület
18 900 m2
Vezető tervező
Hartvig Lajos DLA
Projektvezető tervező
Éles Péter
Tervezők
ZAJACZ JUDIT, BALÁZS MARCELL, FERENCZ TAMÁS
Építtető
Korall-Invest 2006 Kft.

A Beruházó több neves építészirodával együtt kereste meg irodánkat, hogy a tulajdonába kerülő, a RaM Colosseummal és Cézár Házzal szomszédos újlipótvárosi telektömbre koncepciótervet készítsünk.

A tervezett – döntően lakáscélú – épületegyüttesben 226 darab lakás, a földszinti területeken kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó funkciók, valamint egy óvoda kapott helyet.

Tervezési alapelvek:
– Gazdaságos megvalósíthatóság, az eladható lakásszám maximalizálásával.
– A területen meglévő értékesebb fák megtartása.
– A zöldfelületek, zöldtetők területének maximalizálása: a felső szinteken teraszok és zöldtetőtömbbelső, a belső udvaron játszótér, óvoda-udvar, közös udvar, 1. emeleti lakások magánkertje.
– A hatályos városrendezési előírások, a szabályozás keretei közt játékosan felszabaduló, különböző igényeket összehangoló tömeg.
– 4 homlokzat – 4 irány – 4 különböző kapcsolat a várossal – 2 eltérő szabályozási rendszer – 4 féle tájolás – 1 rendszer.

A térelhatároló falak és a perforált homlokzatburkolat síkjának különválasztásával egyszerre lehet kezelni a szabályozás szerinti kiemelt homlokzati felületek arányát, a déli oldali loggiás árnyékolását, az északkeleti oldal homlokzati síkra illesztett nyílászáróit. A homlokzati nyitottság dinamikus változtatásával az épület minden oldalon különböző arcát mutatja, miközben összesen egy építészeti rendszert használ.

 

Galéria