Iroda
Kiemelt
Műemlék

Tisza Lajos Irodaház

Megvalósulás éve
2019
Vezető tervező
Bánáti Béla
Projektvezető tervező
Kopasz László
Tervezők
Bukta Csaba, Márton Annamária, Novotny Nóra, Zajacz Judit
Megbízó
Steindl Imre Program Nonprofit Zrt.

A Balassi Bálint utca 1-5. szám alatt álló épület története elválaszthatatlan az Országházétól. A telken álló kazánház biztosítja a Parlament fűtését, a bérházban pedig egykor hivatali tisztviselők és hivatalszolgák éltek. Az épület – az Országházhoz hasonlóan – Steindl Imre tervei alapján készült, 1902-es megépülése óta azonban több alkalommal jelentős változáson esett át, amelyek nem szolgáltak előnyére. Az elmúlt években az épületet teljesen felújították, a homlokzat és a tetőidom eredeti állapotát visszaállították. A generáltervezői munkát a Bánáti + Hartvig Építész Iroda végezte.

Az épületen történt 20. századi előnytelen változásokat egy II. világháborús lőszerrobbanás előzte meg, aminek hatására a fedélszerkezet jelentős mértékben károsodott. Az épületet ekkor nem eredeti formájában állították helyre. A restauráció során emeletráépítést kapott, vimpergás tetőidomát durván megcsonkították, később pedig a szobrokat fülkéikkel együtt eltávolították, aminek eredményeként a steindli elképzelés nem érvényesült a homlokzaton.

Az elmúlt években az épület külső-belső rekonstrukciós folyamaton esett át, hogy homlokzata visszakapja steindli formáját. Az 1940-es évek végén ráépített szint lebontásra került, így a falfront ismét rokonságot mutat az Országházzal. A munkát nagyban támogatta, hogy az épület eredeti kiviteli terveinek néhány fontosabb tervlapja rendelkezésre állt. Bár a rajzok nem terjednek ki minden részletre, az épület mintájául szolgáló Országház segítette az archív iratok értelmezését.

A megújult épületbelső az Országgyűlési Őrség irodáinak ad otthont, míg a legfelső szinten az Országgyűlés mindenkori elnökének rezidenciája került kialakításra.

Galéria