Látványtervezés

3D modellezés, látványtervezés

 

A 3 dimenziós modellezés végigkíséri teljes tervezési folyamatunkat, a vázlattervek elkészítésétől az engedélyezési terveken keresztül egészen a kiviteli tervekig. A 3D modell részletezettsége a különböző tervfázisok tekintetében eltérő mértékű.

A vázlattervi fázisban megalkotott 3D modell elsősorban a fő geometriai formák és felhasznált anyagok bemutatására alkalmas, melyből egyszerűbb – nem feltétlenül fotorealisztikus – látványterv készíthető.

Az engedélyezési tervek elkészítése során alkalom nyílik a részletesebb modellépítésre, melynek eredményeképpen – igény szerint – fotorealisztikus látványtervek elkészítését is tudjuk vállalni. Ezek a látványtervek valósághűen képesek bemutatni az épület külső megjelenését, illetve megrendelői kérésre professzionális belső látványtervek készítését is vállaljuk.

Irodánk teljes mértékben felkészült a kiviteli terv készítésének fázisában is – szakági tervezőinkkel teljes összhangban – az épületek 3D modellezésére.

Az építészeti látványtervek készítése során lehetőség van fotóba illesztett realisztikus külső látványtervek, belsőépítészeti látványtervek, épület-animációk és ún. “bejárható” épületmodellek készítésére is.

BIM modellezés

 

A BIM-alapú (Building Information Modeling – épület információs modellezés) modellezés napjainkban egyre elterjedtebbé válik hazánkban is az építőipari tervező irodák körében. Irodánk az egyik nemzetközileg is elismert magyar cég BIM termékét használja a tervezési folyamat minden fázisához.

Szakági tervezőink (statika, épületgépészet, épületvillamosság) az építész BIM modell alapján készítik el a saját munkarészeiket szintén 3D-ben (természetesen folyamatos egyeztetés és koordinálás mellett). Az ilyen BIM modellezésen alapuló tervezési folyamat lehetővé teszi a végleges építész és szakági tervek ún. ütközés-vizsgálatát (collision detection), mely a nagyobb, összetettebb épületek, épületkomplexumok esetében napjainkban már elkerülhetetlen.