2020. 10. 25.
Média
Szakmai események
Team

Beszélő építészet – podcastot indítottunk

Cimkék
beszélő építészet
bh
podcast
szakmai

Nyáron elindítottuk a BH podcast-sorozatát, a Beszélő építészetet. Az ötlet hirtelen jött, előzménye mégis hosszabb történetre nyúlik vissza.

A BH-ban évek óta rendezünk rendszeresen előadásokat, beszélgetéseket melyekre igyekszünk meghívni az adott téma szakértőjét. Az is előfordul, hogy részt veszünk épületbejárásokon, városi sétákon, de arra is gyakran sort kerítünk, hogy a BH csapatának tagjait hallgassuk meg egy izgalmas utazás vagy érdekes egyéni projekt kapcsán. Az ilyen jellegű programok, események rendszerint pénteken zajlanak, így a szakmai péntek nevet adtuk nekik.

A pandémia miatt, ahogy a legtöbben, mi is home office-ba vonultunk, így a szakmai péntekeket átvittük az online térbe. Épületbejárásokra bár nem tudtunk sor keríteni, de több előadást is szerveztünk, szervezünk a mai napig, melyeket mindenki az otthon kialakított munkaállomásáról követhet.

Mivel az irodában népszerűek ezek a programok, úgy gondoltuk, mások számára is érdekesek lehetnek a hasonló jellegű szakmai beszélgetések.  Elindítottuk tehát podcastunkat, a Beszélő építészetet, hogy a szélesebb közönséghez is eljuttathassuk szakmai péntekeink hangulatát. A Beszélő építészet című podcast-sorozatunkban építészetről és az építészet társadalmunkban betöltött szerepéről beszélgetünk különböző témák mentén.

A beszélgetésekre meghívunk egy-egy külsős szakértőt, de irodánk munkatársai is részt vesznek az eszmecserékben. Első műsorunk kivétel ezalól; azért, hogy bennünket is jobban megismerjenek a hallgatók, első beszélgetésünk során mi magunk jártuk körül a bennünket is nagyon foglalkoztató, és kifogyhatatlan beszédtémát nyújtó koronavírusjárványt és annak következményeit építészetünkre, térhasználatunkra és szociális kapcsolatainkra.

Ezt követően ugyancsak aktuális témát vettünk elő. A fenttarthatóság kérdése kimondottan foglalkoztat bennünket, így építészként sokat foglalkozunk a körforgásos gazdaság, ezen belül az körkörös építészet témakörével. Meghívtuk ezért irodánkba Horváth Bálintot, a Holland Királyság Nagykövetségének regionális körforgásos gazdasági tanácsadóját, aki nemcsak a körforágsosság mozgatórugóiról mesélt, hanem olyan izgalmas építészeti megoldásokról is beszámolt, mint hogy várhatóan miként váltható majd ki a beton mezőgazdasági hulladék felhasználásával, de az is kiderült a műsorból, hogy az elhasznált farmer is alkalmas hangszigetelő anyagok megalkotására.

A műsor sikerességén felbuzdulva tovább boncolgattuk a körkörösség témakörét. Az építési-bontási hulladékok feldolgozásának, újrahasznosításának lehetőségeiről beszélgettünk Petrovszki Krisztiánnal, a Clean-way Kft. ügyvezető igazgatójával, aki több mint tíz éve foglalkozik az építőiparban keletkező hulladékok kezelésével, valamint a másodnyersanyagok minél nagyobb arányú hasznosításával, ezáltal pedig a környezet terhelésének csökkentésével.

Adásainkban olyan témákkal foglalkozunk, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a munkáinkhoz, vagy kimondottan érdekelnek bennünket az építészet jelenét és jövőjét illetően. Így novemberben az építészet egyéb irányaiba teszünk kitekintést, év végére pedig egy meglepetésműsorral készülünk.

Bízunk benne, hogy a Beszélő építészet magyar nyelvű, építészeti témájú műsorként színfoltként lehet jelen a podcastok széles választékában.

Adásaink az Anchoron, a Spotifyon, az Apple podcasten és a többi népszerű zenemegosztó felületen érhetők el. Az első három már hallgatható, rövidesen jelentkeztünk a következő műsorral is. Keresd a Beszélő építészetet!

Kép forrása: Unsplash

Rólunk

Felelősségteljes építészet

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért arra törekszünk, hogy a megbízói igények kielégítése mellett időtálló, környezetbarát és szerethető épületeket hozzunk létre.

Beszélő építészet című podcastunkban meghívott szakértőkkel beszélgetünk az építészet fenntarthatóságáról alkotott nézeteinkről.