2015. 12. 12.
Szakmai események

Irodánk is részt vesz az új Nemzeti Galéria tervezésében

Cimkék
Liget Budapest
nemzeti galéria
Új Nemzeti Galéria
városliget

A japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest projekt keretében. Az építész szakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjas SANAA az alapítása óta már több nagyszabású múzeum projektet megvalósított Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában. A projekt magyarországi szabályozásba történő illesztése, illetve a helyi kivitelezési gyakorlatnak megfelelése érdekében, a SANAA a budapesti Bánáti + Hartvig Építész Irodával társult, és közösen külföldi és magyar mérnökökkel és szakértőkkel működnek együtt.

A beruházás két szakaszra osztható: Koncepció + Kivitelezés.

Az első szakasz során főként a SANAA vezette nemzetközi csapat dolgozza ki az engedélyezésre benyújtandó tervet, a helyi tervezők folyamatos támogatása mellett.

A tervezés előrehaladtával a tervező csapatok közötti feladatmegosztás dinamikusan átsúlypontozódik; a feladatok a dizájnért és mérnöki koncepciókért felelős külföldi tervezőktől fokozatosan átrendeződnek az engedélyeztetésért felelős hazai tervezőkhöz. Az építési engedélyezési tervek Felelős Tervezője a Bánáti + Hartvig lesz, azonban a dizájnhoz kötődő szerzői jogokat továbbra is a SANAA fogja jegyezni.

A második szakaszban a SANAA tervező csapata fokozatosan és folyamatosan átadja a szükséges információkat a hazai munkatársak felé, akik elkészítik a Kivitelezési terveket. A dizájn integritásának megőrzése, illetve a tervek azzal való összhangjának biztosítása érdekében a Koncepció kidolgozásáért felelős nemzetközi csapat a beruházás teljes elkészültéig részt vesz a munkában.

 

Kép: ligetbudapest.org

 

Kapcsolódó média:

Aláírták az Új Nemzeti Galériáról szóló szerződéstorigo.hu

Aláírták az Új Nemzeti Galéria tervezési szerződéséthirado.hu

Aláírták az Új Nemzeti Galéria tervezési szerződését – index.hu

Most már biztos, hogy lesz Új Nemzeti Galériaturizmus.com

Rólunk

Felelősségteljes építészet

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, ezért arra törekszünk, hogy a megbízói igények kielégítése mellett időtálló, környezetbarát és szerethető épületeket hozzunk létre.

Beszélő építészet című podcastunkban meghívott szakértőkkel beszélgetünk az építészet fenntarthatóságáról alkotott nézeteinkről.